Globalna istraživanja pokazuju da samo osam ili devet odsto žena uređuje Vikipediju. Što se Srbije tiče, nema preciznih statističkih podataka. Prethodna istraživanja su pokazala da je taj broj još manji – oko tri odsto. Ipak, prema najnovijoj anketi, koju je nedavno sprovela nevladina organizacija Vikimedija Srbije, 17 odsto žena uređuje Vikipediju. Bilo kako bilo, evidentno je da Vikipediji nedostaju ženske teme, kao i da je uglavnom uređuju muškarci.

S ciljem da se poveća broj urednica na najvećoj slobodnoj enciklopediji, kao i kvalitet i kvantitet članaka na Vikipediji na srpskom jeziku koji se tiču rodnih pitanja, feminističke terminologije i biografija žena, Vikimedija Srbije je prošlog maja započela volonterski projekat – FemWiki. Projekat se sprovodi kroz radionice i uređivačke maratone u saradnji sa feminističkim organizacijama, aktivistkinjama i aktivistima iz cele Srbije.

Sanja Pavlović, aktivistkinja FemWikija, podseća da je Vikipedija nastala još 2001. godine s ciljem da objedini celokupno ljudsko znanje.

– Međutim, sadržaj koji se postavlja na Vikipediju dominantno pišu muškarci. Otuda ne čudi što sadržaj nije dovoljno potkrepljen rodno senzitivnim temama, feminističkim pojmovima, kao ni biografijama žena – objašnjava Pavlovićeva za Danas.

Prema njenim rečima, osim što Vikipediju uglavnom pišu muškarci, oni je više i koriste. Postavlja se pitanje, dodaje naša sagovornica, da li žene na Vikipediji ne pronalaze teme koje ih zanimaju, ili smatraju da one koje ih interesuju nisu dovoljno obrađene, te možda manje koriste internet, ili je mešavina svih navedenih faktora.

Pavlovićeva ukazuje da je FemWiki započet kao ideja da se i Vikipedija pretvori u relevantno polje za borbu protiv diskriminacije. U planu za ovu godinu, dodaje naša sagovornica, jeste da žene koje prođu obuku u radionicama FemWikija nastave da uređuju Vikipediju. Inače, radionice se održavaju skoro svakog petka, a broj učesnica se kreće od tri pa čak do 20.

– Teme koje se obrađuju tokom radionica variraju prema interesovanju samih učesnica. Na primer, na radionicama u Nišu i Pirotu učesnice su želele da pišu o svojim organizacijama, kao i o ženama koje su nekada bile značajne za njihove sredine – navodi Pavlovićeva. Ona ukazuje da FemWiki u tekućoj godini neće biti okrenut isključivo ženskim temama, već i onim u vezi sa LGBT populacijom. Želimo, dodaje, da polako otvorimo prostor i da manjine u Srbiji dođu do izražaja na Vikipediji.

Članci koje su do sada napisale ili dopunile ili oni na kojima trenutno rade volonterke FemWikija su Džudit Batler, Kristina Bojanić, Kerol Pejtman, Žarana Papić, Ljiljana Raičević, Ženske studije, Paulina Lebl-Abala, Malbina Rejnolds, Maja Angelou, Ekofeminizam, Seksualna politika mesa, Florens Mo i Džin Rakin, Ženski prostor, Centar za devojke Niš, Polni ugovor i Marina Blagojević.

– Jedna od narednih tema biće i silovanje, koje je na Vikipediji predstavljeno u samo jednoj rečenici – da je to zločin prisiljavanja osobe na seksualni akt sa teškim fizičkim i emocionalnim posledicama – navodi Sanja Pavlović.

Tim

Inače, članice FemWiki tima su različitih interesovanja, godina i dolaze iz različitih mesta iz Srbije, a povezane su zajedničkim ciljem i onlajn radom na Vikipediji.

Kamp u Prištini

U organizaciji Vikimedija Srbije, VikiAkademije Albanije i FLOSSK sa Kosova, od 24. do 26. aprila održaće se prvo regionalno okupljanje žena na temu Vikipedije, i to u Prištini. Na seminaru će biti prisutno po osam učesnica iz Srbije, Albanije i Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari