Fenomen: Subotičani često pale kontejnere, slučaj prijavljen policiji 1Ostaci zapaljenog kontejnera u Pazinskoj ulici, foto: JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica

U roku od šest dana, u Pazinskoj ulici u naselju Prozivka, u dva navrata su spaljena tri kontejnera.

Prvi slučaj se dogodio u noći između četvrtka i petka prošle nedelje, kada su u Pazinskoj ulici spaljena dva kontejnera.

JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica je brzo odreagovalo i već sledećeg dana zamenilo spaljene kontejnere, što je naišlo na pozitivnu reakciju građana.

Međutim, već sinoć, u istoj ulici, ponovo je spaljen jedan kontejner koji je preduzeće jutros zamenilo novim, a slučajevi su uredno prijavljeni policiji i komunalnoj miliciji.

Slobodan Milošev, direktor JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica, kaže za Danas da očekuju pomoć od nadležnih organa da se pronađu počinioci, jer se ovaki slučajevi često dešavaju tokom godine.

“Pre desetak dana smo imali veliko paljenje na Trgu Lazara Nešića. Tamo su izgorela tri kontejnera, a oštećena su i dva automobila. To je velika neodgovornost pojedinaca, koji nanose štetu našoj imovini, oštećuju tuđu imovinu i ruže grad”, kaže Milošev.

Fenomen: Subotičani često pale kontejnere, slučaj prijavljen policiji 2
Ostaci zapaljenog kontejnera u Pazinskoj ulici, foto: JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica

Prema njegovim rečima, kontejneri nisu zapaljeni slučajno, jer se nalaze u naseljima u kojima su pretežno zastupljene stambene zgrade, gde se stanari ne greju na ugalj i drva.

“To je jako retko da je pepeo u pitanju. Dešava se nekad da se upale kante, kada građani ne ohlade dovoljno pepeo, ali tada izgori kanta samo jednog domaćinstva. U ovim slučajevima je očigledna namera. Dešava se u toku večernjih časova, da li tako što deca bacaju petarde u kontejnere ili ih neko namerno zapali”, objašnjava direktor preduzeća.

Iako naizgled bezazleni slučajevi, naš sagovornik ističe da paljenje kontejnera podrazumeva i angažovanje interventih jedinica, odnosno vatrogasaca-spasilaca, a takođe zahteva i nabavku novih kontejnera koji će ih zamenili.

“Ti kontejneri nisu jeftini, koštaju oko 50 hiljada dinara. Kada nam na brzinu spale sedam-osam komada, eto 400 hiljada dinara. Ali ni to nije problem. Treba sprovesti javnu nabavku, dokupiti, mi smo i osigurani, pa delom refundiramo, ali nije to dugoročno rešenje”, ističe Milošev.

Rešenje bi, kako dodaje Milošev, bilo da se pronađu počinioci i novčano kazne, jer bi to odvratilo druge od iste aktivnosti.

Iz JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica apeluju na građane da ne pale kontejnere i da ovakve slučajeve uredno prijave nadležnim organima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari