Iran će u Njujorku izneti praktične i fer predloge o razoružanju i svetskoj bezbednosti, kaže Mahmud Ahmadinežad. Iran će na redovnom sastanku o neširenju nuklearnog oružja, koji počinje u Njujorku, izneti „praktične i fer predloge“ o razoružanju i svetskoj bezbednosti, izjavio je iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad. „Iran će na toj konferenciji izneti praktične, fer i jasne predloge u vezi sa svetskom bezbednošću i razoružanjem“, rekao je Ahmadinežad iranskim medijima pred odlazak u SAD.

On je istakao da su razoružanje i primena nuklearne energije u miroljubive svrhe dva važna svetska pitanja, preneo je Rojters.

„Islamska Republika smatra da je razoružanje pitanje koje ima uticaja na svetski mir i nastaviće da radi na tome“, naglasio je on.

Iranski nuklearni program, zbog kojeg Iranu prete nove sankcije, biće jedno od glavnih pitanja razmatranih na marginama konferencije o neširenju nuklearnog naoružanja koja se održava svake pete godine i koje će trajati mesec dana.

Zapadne diplomate smatraju da će Ahmadinežad u uvodnom govoru optužiti SAD da koriste strah od širenja naoružanja kao izgovor da ospore zemljama u razvoju pristup nuklearnoj tehnologiji koja se koristi u mirnodobske svrhe.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, dok ga zapadne sile optužuju da to radi da bi proizvodio atomsko oružje.

Savet bezbednosti UN je do sada u tri navrata uvodio sankcije Iranu zbog tog programa, a svetske sile sada traže i četvrtu rundu sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari