U borbi za četvrtfinale Mastersa u Majamiju Novak Đoković video je kraj turnira u drugom delu meča, pri vođstvu Aleksandara Dolgopolova – 1:0 u setovima i u situaciji kada je rival imao prednost od 3:0 u gemovima i dve brejk lopte da u nastavku završi meč. Na samo njemu svojstven način, najbolji teniser planete preživeo je „kritičnu tačku“, unervozivši protivnika do te mere da je do kraja meča osvojio samo dva gema (6:7, 7:5, 6:0). U čudnom i za obične ljubitelje tenisa neobjašnjivom meču, Đoković je prikazao neverovatnu mentalnu snagu koja mu u borbi za polufinale može poslužiti da savlada vrlo iskusnog i izverziranog Davida Ferera.

Srpski teniser nije dobro delovao na terenu sve do druge polovine drugog seta. Dolgopolov je diktirao ritam, imao je mnogo više vinera. Ukrajinac je pokazao zbog čega je specifičan teniser, koji mnogo više polaže na tehniku nego na snagu udarca. Neverovatno dubokim kik servisom (i to pri prvom, a ne drugom pokušaju na svoj servis, što nije običaj) izluđivao je Novaka, koji je u igri ostajao zahvaljujući dobroj defanzivi, vešto čekajući momenat kada će rival početi da greši. Na radost srpskih navijača dočekao je trenutak, mada je lako moglo da se dogodi da mu taktika potpuno propadne. Posle osvojenog drugog seta Đoković je razoružao rivala, od mogućeg 41 poena na svoj konto je dodao 36.

– U idealnom svetu ne gubite setove, ali to se ne dešava u životu. Normalno je da ima uspona i padova. Ima hiljade tenisera koji se bore za što bolji plasman i da prođu što više na ovakvim turnirima. Svaki set i poen mora da se zaradi – realan je Đoković.

U odnosu na Dolgopolova, Ferer je tip igrača koji manje rizikuje, češće je u defanzivnom položaju, prija mu duža razmena udaraca tokom poena, tako da će srpski teniser morati umnogome da unapredi igru i da teži ka većem broju vinera. Njih dvojica su se ukupno sastali 18 puta, a Novak vodi 13:5 u pobedama.

– Iskoristiću vreme do sledećeg meča da se oporavim, pre svega na psihološkom planu. Nadam se da ću biti mnogo bolji u četvrtfinalu. Moraću da igram svoj najbolji tenis ako želim da dobijem. To će biti sudar dva veterana i nadam se da će mlađi imati više sreće – istakao je Đoković uz osmeh na licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari