Međunarodni košarkaški turnir za kadete, igrače uzrasta do 16 godina, održaće se povodom 70 godina košarke u Zrenjaninu u periodu od 9. do 11. aprila. turnir okupiće osam ekipa, od kojih neke spadaju među najzvučnija imena svetske košarke, poput španskih Reala i Barselone, zagrebačke Cibone i italijanske Stella Azzura iz Rima, a uz njih nadmetaće se i kadeti domaćih ekipa – beogradskog Partizana, Sport’s Worlda iz Novog Sada, Svetog Đorđa iz Žitišta i Proletera iz Zrenjanina.

Turnir će, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, imati humanitarni karaktera sav prihod na bazi dobrovoljne kupovine ulaznica ide u korist Udruženja „Transplant heroji“. Nekadašnji košarkaški reprezentativac Žarko Čabarkapa, osvajač zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Indianapolisu 2002. godine i jedini Zrenjaninac koji je igrao u NBA ligi, ističe da su ovakvi turniri značajni i za grad u kom se organizuju i za mlade košarkaše koji na njima učestvuju.

– Oni će imati priliku da odmere snage sa najtalentovanijima igračima u Evropi u tom uzrastu i verujem da ćemo na delu moći da vidimo i neke buduće šampione. Velika stvar za sve nas koji volimo Zrenjanin, koji smo odavde, i za košarku u ovom gradu – rekao je Čabarkapa. Konferenciji za medije prisustvovali su članovi šampionske selekcije zrenjaninskog „Proletera“ koja je 1956. godine osvojila titulu prvaka Jugoslavije – Lajoš Engler, Ljubomir Katić i Aleksandar Tornjanski. Košarku će na turniru igrati i deca iz zrenjaninske specijalne škole „9. maj“, odnosno deca sa posebnim potrebama. Na turniru će nastupiti dečaci od kojih će neki već spadaju među najtalentovanije u svojoj generaciji u evropskim razmerama, poput Dina Radončića, rođenog u Zrenjaninu, sada člana madridskog „Reala“.

Promoteri turnira su nekadašnji košarkaški reprezentativac Žarko Čabarkapa i atletičarka Ivana Španović, kao i glumac i TV voditelj Vladimir Aleksić. Utakmice košarkaškog turnira se igraju u hali „Medison“ i „Kristalnoj dvorani“, ulaz je na bazi dobrovoljnog priloga i celokupan prihod namenjen je udruženju „Transplant heroji“. U četvrtak, 9. aprila i petak,10. aprila igraju se preliminarni mečevi, u subotu, 11. aprila mečevi za plasman, a finalni meč je na programu u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari