Od danas do nedelje u Velikom Gradištu se održavaju jubilarne, 50. po redu „Alaske večeri“, turistička manifestacija sa najbogatijom tradicijom među sličnima na prostoru Srbije. Opština Veliko Gradište i Turistička organizacija pozivaju vas sve brojnije goste da prisustvuju brojnim atrakcijama u okviru „alaskog pira“ na kome se očekuje čak 700 takmičara u raznim disciplinama.


Inače, daleke 1965. godine, grupa alasa okupila se na ušću Peka i uz prigodno druženje obeležila svoj dan uz čuvenu alasku čorbu. Tako se rodila ideja da se svake godine u letnjim mesecima obeleži dan neumornih dunavskih „vukova“ po kojima je Gradište poznato od davnina.

Tokom svog životnog puta, Alaske večeri su gradile prepoznatljivi stil, dobile su svoju himnu i grb, a meštani Velikog Gradišta kao i mnogobrojni gosti, čitave godine sa nestrpljenjem iščekuju jedan od najvažnijih događaja u gradu.

Ove godine, tri festivalska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima a u njima će se takmičiti oko 700 učesnika. Organizacioni odbor nastojao je da kao glavnu temu svih takmičenja postavi Dunav i život rečnih ribara – alasa, kao simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njenu snagu, lepotu i bogatstvo.

Prvog dana manifestacije, u 8 časova, startovaće ribolovci do 14 godina starosti. Oni će demonstrirati umeće u ulovu ribe na plovak. Na keju, ispred kafane „Kruna“, stariji ribolovci takmičiće se u noćnom lovu na šarana. Takmičenje je ekipno i završava se sutradan ujutru, oko 10 časova. Na sportskom poligonu održaće se polufinale u odbojci na pesku. U to vreme, u gradskom parku priprema se veliki kazan riblje čorbe koju će degustirati posetioci. Tokom velikog koncerta na kome nastupaju Zvezde Granda, Ivana Pavković i Slobodan Vasić, biće izabrana najlepša devojka „Nimfa Dunava“.

Drugog dana manifestacije jutro će početi burno. U 6 časova alasi će, na spustu na keju, isploviti na Dunav i krenuti u nadmudrivanje sa rekom, u lovu na soma. Punih šest sati odigravaće se borba na Dunavu, a pravo učešća imaju i rekreativni ribolovci. Ovo takmičenje pomoći će preduzeće ‘’Ribarstvo Dunavac’’ iz Kostolca. Centralni deo manifestacije u gradskom parku je takmičenje u pripremanju najbolje riblje i najbolje alaske čorbe. Ovogodišnje takmičenje okupiće rekordan broj domaćih kandidata, ali i gostujućih, iz gradova širom Srbije. Oni će demonstrirati svoje kulinarsko umeće u spravljanju najukusnije riblje i, pomalo zaboravljene, alaske čorbe. Takmičenje će početi u 17, a završiti u 19 časova. Žiri će imati težak zadatak da oceni ukus, izgled, boju, gustinu i zaljućenost čorbi. Do 20 časova završiće se finale u odbojci na pesku kada počinju muzički program i veselje – veliki koncert Jelene Kostov i Petra Mitića.

Završnog dana manifestacije, od 6 do 9 časova, na redu je ‘’Smuđijada’’. Ovo je nova disciplina na Alaskim večerima, a takmičenje kreće sa gradskog keja. Dok na novootvorenom vaterpolo terenu na Srebrnom jezeru, u 17 časova počinje prijateljska utakmica, u gradskom parku, uz pomoć vaspitača iz PU ‘’Majski cvet’’, od 18 časova najmlađi će se zabaviti uz dečiju predstavu. Od 20 časova počeće muzičko-zabavni program u okviru koga ćemo uživati u folklornim igrama i pesmama u organizaciji KC ‘’Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta. Tokom završnog programa biće dodeljene nagrade pobednicima u svim takmičenjima.

Prijaviti za tamičenje vrše se u prostorijama Turističke organizacije opštine Veliko Gradište ili na telefon 012/663-179.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari