U selu Šupljak pokraj Subotice, na obali Ludoškog jezera, svakog avgusta održava se jedinstveni festival posvećen ni manje ni više nego belom luku.

Možda jedini u svetu, Šupljačani su i proteklog vikenda organizovali još jedan takav festival, a na fešti su bili izloženi venci vešto upletenog belog luka, jedne od glavnih povrtarskih kultura ovoga kraja. To je za sve proizvođače prilika da u jednoj neformalnoj atmosferi privuku kupce ali i potencijalne partnere, i istovremeno se zabave, odajući tako priznanje onome od čega žive.

Jedna od atraktivnosti ovog festivala je i kićenje posetilaca „havajskim“ vencima od belog luka, koje oni mogu poneti sa sobom kao poklon. A bilo ih je iz Subotice i okolnih naselja, pa čak i iz Mađarske. Osim izložbe luka, na festivalu je priređen zabavni i kulturni program, u čemu su zdušno učestvovali članovi lokalnog kulturno-umetničkog društva „Ludoš“, pozorišna trupa, hor žena, plesna grupa modernog plesa, ali i pričaoci bajki za najmlađe.

Ni ovaj festival nije prošao bez sportskih takmičenja, te je, kako kažu organizatori, svako mogao pronaći nešto za svoju dušu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari