Kvalitet predstava i glumačkih ostvarenja na Glumačkim svečanostima „Dani Milivoja Živanovića“ dokazuju da ovaj festival opravdava epitet teatarske smotre posvećene „njegovom veličanstvu – glumcu“ koja ima nacionalni značaj.


Polaganjem cveća na grob Milivoja Živanovića na beogradskom Novom groblju i večernjim otvaranjem izložbe „Savremena kostimografija na sceni Narodnog pozorišta“, započete su 16. Glumačke svečanosti koje traju od 2. do 7. aprila u Centru za kulturu Požarevac.

Izložbi kostima iz Muzeja Narodnog pozorišta koji je otvoren 22. novembra 2010. godine, a svoje prvo gostovanje ima upravo u Požarevcu, gde će biti otvorena tokom trajanja festivala. Prisustvovali su: Njegovo preosveštenstvo vladika braničevski, Ignatije, načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran S. Petrović, gradonačelnik Miodrag Milosavljević, sa saradnicima, predstavnici svih društvenih struktura, kao i mnogobrojna publika. Autorke izložbe su Olga Mrđenović, kostimograf Narodnog pozorišta i Zorica Janković, kustos, a otvorio ju je upravnik Narodnog pozorišta, Božidar Đurović.

Po otvaranju izložbe, simboličnim predavanjem ključeva grada glumici Ružici Sokić, koja je ove godine, pored Đurđije Cvetić i dr Milivoja Mlađenovića, direktora „Sterijinog pozorja“, u stručnom žiriju, gradonačelnik, Miodrag Milosavljević je podsetio na značaj kulture za grad poput Požarevca, kao i poznate sugrađane, Milenu Pavlović Barili, Slobodna Stojanovića, Milivoja Živanovića…

– Želim da ovaj ključ otključa kapiju ovog divnog grada Požarevca i ovih divnih entuzijasta koji čuvaju kulturu i pomažu pozorištu. Mislim da čovek mora da konzumira kulturu od malih nogu, pa do kraja života. Ovaj ključ treba da bude slobodan, da se grad više ne zaključava i da bude simbol, darovan s ruku velikog, neprevaziđenog glumca Milivoja Živanovića, rekla je Ružica Sokić, primajući ključ grada.

Tradicionalnu Besedu o glumcu govorio je poznati srpski reditelj Goran Marković, rekavši, između ostalog: – Kada izađu sa scene, glumci, na naše oči postaju obični ljudi, ni po čemu različiti i posebni. Nestane magija, koja se još neko vreme zadržava u našem pamćenju, pa polako tone u zaborav. Doduše, osećamo se oplemenjenima… Gluma je, pre svega, igra, mada se ponekada igraju veoma važnim, tužnim stvarima… ali se igraju… i raduju se pritom, često na dečiji način. Igra, radost igre je razlog, ali i uslov da gluma postane nešto više od obične predstave…

Predstava koja je otvorila Glumačke svečanosti bila je „Život u tesnim cipelama“, Zvezdara teatra, čiji je autor i reditelj akademik Dušan Kovačević. U ovom komadu igraju Nenad Jezdić, Zlata Petković, Slobodan Ninković, Dragan Petrović, Ljiljana Dragutinović, Sonja Kolačarić i Milorad Mandić Manda. Kao i uvek na svečanostima, glumce je ocenjivao stručni žiri i žiri publike; po odluci stručnog žirija, glumac večeri bio je Dragan Petrović Pele, za ulogu Veselog. Žiri publike, u sastavu: Jovica Tošković, Vesna Džino i Dragana Radulović odlučio se za Nenada Jezdića.

U nedelju je odigrana predstava u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta „Harold i Mod“, po tekstu Kolina Higinsa, u režiji Milana Karadžića. Glumica večeri, po odluci oba žirija, bila je Milena Dravić u ulozi Mod a potom su se, kao dobitnici večernjih nagrada, ređale glumačke veličine našeg teatra. Do zaključenja našeg lista ime glavnog laureata nagrade i statuete proslavljenog barda našeg glumišta, Milivoja Živanovića, još nije bio poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari