„Šinobus teatar“ kreće i ove godine, drugu godinu zaredom na liniji Segedin – Subotica. Reč je o zanimljivom kulturno-umetničkom projektu u kojem učestvuju književni, pozorišni, likovni i muzički stvaraoci sa obe strane granice, a koji se odvija najvećim delom u šinobusu koji saobraća između dva grada.

Organizator projekta koji zvanično nosi naziv „Šinobus – festival šverca kulture“ je kulturno-umetnčko društvo SÍN-TÉR iz Segedina, a pokrenuli su ga članovi ovog društva, prevodioci i pesnici Arpad Kolar i Rolando Orčik, koji sada žive u Segedinu, a rođeni su u Vojvodini. Šinobus su izabrali kao zaštitni znak i glavnu lokaciju festivala upravo zbog toga što je on jedan od najizrazitijih simbola jedinstva dva grada. „Šinobus festival“ produkt je višestruke povezanosti ove regije, koja se posebno može videti u oblasti kulture.

Šinobus u kojem će se odvijati književni, muzički i pozorišni performansi je isto na neki način legendarno vozilo koje između dva grada saobraća već pedeset godina, tokom kojih je zaradio nekoliko slavnih nadimaka – „srebrna strela“, „siva munja“ i „konzerva“. Ovom linijom su, takođe, putovali slavni pesnici – Subotičanin Deže Kostolanji i Segedinac Đula Juhas i, zahvaljujući tom šinobusu, prvi put ugledali drugu stranu granice.

Programi festivala počinju na železničkoj stanici u jednom gradu, nastavljaju se u šinobusu, a zatim završavaju u gradu s druge strane granice. Neki od učesnika programa su pozorište iz Segedina „Metanoia“, subotički limeni orkestar, Zoltan Čehi, Laslo Garaci (Budimpešta), Srđan Srđić (Beograd), Igor Marojević (Beograd), Laslo Vegel (Novi Sad), prošlogodišnji dobitnik najuticajnije mađarske nagrade za književnost „Košut“, Janoš Čepregi (Budimpešta), Akoš Đerfi (Budimpešta), Oto Tolnai (Palić), takođe dobitnik nagrade „Košut“, Atila Balaž (Novi Sad-Budimpešta), Zoltan Leši (Budimpešta), Ana Ristović i Jasmina Topić. Takođe, u okviru festivala predstaviće se pečujska Izdavačka kuća JELENKOR, a Gabor Čordaš, urednik i prevodilac u ovoj izdavačkoj kući, razgovaraće sa jednim od svojih proslavljenih autora Radoslavom Petkovićem.

Program se osim u šinobusu odvija i na drugim lokacijama u Subotici i Segedinu, a posetioci će moći da pored pozorišnih, književnih i kulturnih performansa i predstava, poslušaju i nekoliko odličnih rok, pank i džez grupa iz Mađarske i Srbije. Sve se odvija na dva jezika, a ulaznica za predstave u šinobusu je vozna karta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari