FHP: Ko odgovara za grobnice? 1

Niko još nije odgovarao za sakrivanje tela albanskih civilnih žrtva u masovne grobnice u Srbiji, naveo je Fond za Humanitarno pravo u izveštaju upućenom Komitetu UN za ljudska prava, navodeći i da je nedovoljno urađeno da se rasvetli sudbina nestalih iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

FHP je saopštio da se obratio Komitetu povodom zasednja zakazanog za naredni mesec, kada će se razmatrati treći periodični izveštaj Srbije o primeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravim. Od decembra 2013, precizira FHP, „na teritoriji Srbije nije pronađena nijedna nova lokacija na kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina na Kosovu, iako postoje dovoljni pokazatelji da postoji još neotkrivenih lokacija“.

FHP je Komitetu „obrazložio mišljenje da Srbija ne procesuira u dovoljnoj meri odgovorne za ratne zločine“, ukazujući na spor tempo rada, zbog kojeg najveći broj zločina nikada neće biti procesuiran.

U izveštaju se navodi da se smanjuje broj optužnica, da se ne procesuraju odgovorni srednjeg i višeg ranga, kao i da Srbija više od godinu dana nema tužioca za ratne zločine I da su nedovoljni kapaciteti Tužilaštva i Službe za otkrivanje ratnih zločina.

FHP očekuje da će Komitet UN dati konkretne naloge državnim organima Srbije za procesuiranje ratnih zločina i poštovanje prava žrtava. Srbija ne sprovodi preporuke Komiteta za prisilne nestanke, naročito u pogledu otvaranja državnih arhiva u cilju pronalaženja nestalih, kaže FHP, dodajući da Srbija ne sprovodi ni sopstveno opredeljenje iz Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

FHP objašnjava da se u izveštaju fokusirao na poštovanje prava na život, zabranu torture i drugog okrutnog, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja I prava na delotvorno pravno sredstvo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari