FIBA je „rat“ objavila ULEB i Evroligi „gađajući“ prema najavama ABA ligu. U težnji da evropsku klupsku košarku vrati pod svoje okrilje Bord FIBA Evrope nameren je da prvo izvrši rekompoziciju širom poznate Jadranske lige i da time da veći značaj nacionalnim takmičenjima. Koncept regionalne lige i dalje bi ostao na snazi, s obzirom da je nedavno na sastanku u Minhenu data puna podrška Balkanskoj ligi, koja je trenutno hiljadama kilometara daleko od ABA lige.

Do potpunog razmimoilaženja sa ABA ligom moglo bi da dođe tek tokom leta, ukoliko FIBA predloži recimo srpskim klubovima da „ne apliciraju“ za učešće u regionalnom takmičenju naredne sezone. S tim u vezi, može se očekivati da će u narednim mesecima biti puno lobiranja na obe strane. FIBA smeta nedovoljno jasna vlasnička struktura ABA lige, nemanje uvida u finansijsko poslovanje, činjenica da nacionalni savezi, čitaj KSS, uopšte ne učestvuju u organizaciji takmičenja, kao i uvođenje plej-ofa, čime je trajanje nacionalnih liga dodatno skraćeno. Predstavnici ABA lige su na sastanku u Minhenu naveli da KSS ne rukovodi ni domaćim takmičenjem, već Košarkaška liga Srbije, čiji su se članovi-klubovi već izjasnili za učešće u ABA ligi i naredne sezone. Ukoliko bi KSS želeo da vrati ingerencije nad domaćim prvenstvom, morao bi da promeni Statut, a za tako nešto utrošio bi možda i čitavih godinu dana, pogotovo što KLS želi učešće u ABA ligi, čime se protivi KSS.

FIBA kao „kec u rukavu“ drži Balkansku ligu u kojoj bi učestvovali timovi iz BiH, Srbije i Crne Gore, međutim to bi podrazumevalo i takmičenje sa ekipama sa Kosova, što naš savez ne bi prihvatio, jer je iz istih razloga 2007. i napustio istoimenu ligu. Bord FIBA ima „mamac“ u vidu vlasničkog udela i podele finansijskog kolača u nekoj novoj Balkanskoj ligi, međutim da bi takav koncept zaživeo i privoleo srpske klubove, neophodno je da takmičenje ima prohodnost u Evroligu.

FIBA trenutno kontroliše samo Evročelendž, treće po redu takmičenje u Evropi, iza Evrolige i Evrokupa. Najkvalitetnije nacionalne lige (španska, italijanska, grčka, turska) već su se izjasnile da podržavaju sadašnju strukturu ULEB i Evrolige, iako je obrtni kapital ULEB upola manji u odnosu na 2001. kada su osnovali paralelno takmičenje, koje je kasnije dobilo bitku sa FIBA. Da bi privolela recimo Barselonu ili Fenerbahče da promene kurs FIBA bi morala da uloži velika finansijska sredstva i omogući klubovima da imaju direktne materijalne koristi od učešća u nekoj novoj FIBA – Evroligi. Krucijalni razgovori na relaciji FIBA – ULEB najavljeni su za leto kada budu završena sva nacionalna i regionalna prvenstva.

KSS nema „ucenjivački“ kapacitet

Ako bi kojim slučajem KSS pokušao da uceni naše klubove da ne smeju naredne godine da igraju ABA ligu, ne bi imao sa čime to da uradi. Ukoliko bi odbio da licencira igrače, što se i dalje obavlja u „Kući košarke“, a ne u kancelariji ABA lige, klubovi bi mogli to da urade u ULEB ili Evroligi.

Sudijama najteže

Najdeblji kraj u čitavom previranju između FIBA i ULEB mogle bi da izvuku sudije. Bord FIBA mogao bi da ih uceni tako što bi bili sprečeni da dele pravdu na kontinentalnim ili planetarnim prvenstvima, samim tim i Olimpijskim igrama ukoliko bi sudili u ABA ligi. S druge strane, ako bi odbili da dele pravdu u ABA takmičenju, verovatno bi se oprostili i od Evrolige, s obzirom da su i ABA liga i Evroliga punopravni članovi ULEB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari