Filip David: Aktuelna vlast oličenje nacionalizma koji je Kiš kritikovao

Povodom peticije protiv odluke skupštine grada Subotice da posthumno proglasi čuvenog pisca počasnim građaninom

Ostavite komentar


  1. Nemojte preterivati. Pa kada je podignut spomenik Borislavu Pekici isto tako su protestvovali najvise tada clanovi DS-a a onda im je Pekiceva supruga na svecanosti prilikom otkrivanja spomenika jasno rekla – a zasto vi za 12 godina niste se setili da mu podignete spomenik.

    1. @Vlada – Ljiljana Pekić i Mirjana Miočinović dve su različite osobe dvojice začajnih mislioca. To što drugi misle o pokojnicima i svojim supružnicima, nema veze sa onim za šta su se oni zalagali. Pri tome, Ljiljana je na pitanje jednog od posetilaca šta bi pisac rekao na to što mu spomenik otkriva Vučić izjavila sledeće: „Mislim da bi rekao da je šamar koji je ovim gestom dodeljen demokratama zaslužen“. Pametnome, dosta.

      1. Priznanje počasni građanin ne dodeljiju ni Vucic, ni Laban već lokalna samouprava, u ovom slucaju lokalna samouprava grada Subotica.

      2. Ljiljana Pekić je arhitekta koja je radila i konkurse za spomenike komunistima koji su njenog supruga zatvarali posle rata.
        Pekić je pisao o tome.

  2. Србија нема актуелну или бившу власт,Српско друштво има олигархе који уз помоћ Русије и Агенција за односе са јавношћу формирају власт и управљају целокупним друштвом искључиво у своју материјалну корист,и то се не мења од 1989.г. до 2019.године.

  3. Ne mogu da poverujem, da David,Vlajcic i Kukic, znaju sta sada misli vec trideset godina mrtvi Danilo Kis. To sto su potpisali peticuju, kojom se trazi ne podizanje spomenika, mrtvom piscu ,jer im se ne svidja gradonacelnik Subotice ,zaista je duhovito i pomalo politicki naivno.
    Sledeci politicki korak ce biti da se ruse svi dosada podignuti spomenici, jer ova vlast ne zasluzuje da isti postoje.Nesto slicno, smo vec imali, posle 1945. godine.
    Aman, izadjite iz svojih malih bunkera, sakupite novac i podignite vi spomenik Kisu ,ali ne samo u Subotici.I ne samo Kisu ima mnogo neobelezenih srpskih velicina iz sveta pisaca, slikara, vajara, glumaca, novinara itd. i sl.
    Danilo Kis nije smeo da bude povod , za svodjenje politickih racuna 2019. .godine. To on jednostavno, svojim casnim i teskim zivotom u Srbiji, nije nicim zasluzio,Spomenik, svakako jeste, ali vec odavno.
    Pisac Danilo Kis ,je bio dovoljno velika zrtva za vreme svog kratkog i mucnog boravka medju nama.
    Detalje ,najbolje zna njegova razvedena supruga, koja je uletela u nesto sto nije dobro odmerila a podrska koju je dobila, najvise lici ,na onu, staru izreku, neki bi da hvataju zmije ali tudjim rukama. Dalje prste od Kisa, koga sam i ja poznavao,ako je to neki argument, uopste. Labana nisam i ne zelim, da upoznam ,samo da se bolje razumemo.

    1. Bravo Bogdane ovaj David misli da je savest Srbije i koristi priliku da na svakom koraraku optuzuje ne samo trenutnu vlast i politicare vec celu Srbiju odnosno narod Srbije sto je ocito nekakva frustracija. Optuzivati Srbe za nacionalizam jedini narod koji je ztvovao svoju naciju radi ujedinjenja juznih slovena narod koji je platio skupu cenu i u I i II sv ratu danas kada je maltene proteran iz svih krajeva gde su ziveli i smetali onima koji su zeleli jednonacionalne drzave to se lako moglo dogoditi i u Bosni da nam gle cuda nisu pomogli ameri i zaustavili neprincipijelnu koaliciju i pomahnitale horde da proteraju srbe. Pricati o nacionalizmu kod Srba koji je izazvan mrznjom a ne kritikovati uzrocnike koji su radi ostvarivanja svojih ciljeva bili spremni na nevidjena dela, To su ti bajni mislioci i inteligencija koja bi pre svih trebala da razotkrije te uzrocnike i zigose takve namere koje su dovele do strahovite mrznje koju vidimo svakodnevno na delu od tih tzv branitelja.

      1. Tužno je biti na botovskom platnom spisku, napadati slobodnomisleće i samosvesne. Vi botovi možda nemate isprane mozgove, ali je vaš moral davno otišao u kanalizaciju.

    2. Spomenik ili zvanje “ počasni građanin „? Poštovani Bogdane , laprdanje da bi se laprdalo je najobicnije laprdanje.

  4. Све док се гласа за „миритеља“ стварност ће се мењати од катастрофалне на катастрофалнију!

    Миритељ

    Тешко је Боже
    да схвати, можданој сивој маси,
    да ли пироман може
    ватру да гаси?!

    У реду је био први
    ратни пожар да шири,
    после потока крви
    може ли народ да мири?!

    Кад се невина жртва млада
    рођенима врати,
    ОН ће тек тада
    миритељ постати!

  5. Какав је то национализам који се одриче 15 процената своје територије и свога народа? Ја сам од Вас очекивао мало боље сагледавање. Ова власт нема идеологију. Ово је замешатељство свега и свачега у циљу опстанка на власти.

  6. Podizanje spomenika najvećim misliocima, kniževnicima, filozofima koji su živeli na teritoriji Srbije, od strane režima aleksandra vučića je ponižavajuće! To je isto kao da je npr. Hitler za vreme nacističke Nemačke dok je ubijao ne samo ljude nego i svaku slobodnu misao, podizao spomenike velikim misliocima i književnicima koji su njegova sušta suprotnost.

    1. Објављивање коментара у коме се се Вучић изједначава са Хитлером је ружна и примитивна увреда нацистичких жртава у II светском рату. Дневни лист који истиче своју приврженост демократији и слободи не би требало да даје простор анонимним коментаторима са очигледним менталним поремећајима. Вучић јесте примитиван, јесте умишљени аутократа, без приметног образовања какво доликује председнику државе али нема никаквих сличности са Хитлером. Мало самопоштовања не би било на одмет.

      1. Џими Станић: тражиш очи од слепца….острашћеност и фанатизам, као и отворен презир и мржња према народу домаће левичарске грађанерске опције, се једино може упоредити са Хитлеровим левичарима из Национал СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ Немачке РАДНИЧКЕ Партије, Стаљинистима, Црвеним Кмерима, Маоом…..

  7. Uz svo dužno poštovanje voleo bih da nam ovaj gospodin pojasni, na konkretnim primerima, kako je to aktuelna vlast oličenje „nacionalizma“ pa, shodno tome, širi „kolektivnu paranoju i totalitarizam“? Zar je ovaj pisac koji, mogim gradjanima ove države predstavlja omiljenu ličnost odanu slobodama i demokratiji, spao na nivo dnevne politike i politikanata, koji su u stanju da kritikuju sve i svašta pa i ono pozitivno što dolazi od vladajuće koalicije, samo sa jednim ciljem: Da dodju na vlast? Da li mrzeći aktuelne vlastodršce, SNS i Vučića treba da mrzimo i Grdeličku klisuru, urgentne centre, fontanu, autoput ili mnogo drugih dobrih stvari koje su se desile za vreme ove vlasti? Naravno, podrazumeva se, našim novcima. Istupi Filipa Davida, pisca, sve više podsećaju na piskaranja Snežane Čongradin, koja na stupcima ovog cenjenog lista, ima stalnu rubriku, koju bih ja nazvao „baleganje po Srbiji“.

    1. Vučić i banda da daju Kišu odlikovanje počasnog građanina il spomenik je isto kao da je Hitler 1935 godine posthumno odlikovao Ratenaua. Jezivo i užasno.

    2. Baš ta „dostignuća“ koja ste nabrojali su razlog ne da mrzimo, nego da se stidimo ko nam je na vlasti

  8. “ Da je ćutao, ostao bi filozof“! Mogi komentatori nemaju „mentalne kočnice“, hoće po svaku cenu da kažu ono šta misle. Ne bi to bio problem , jer to je njihovo demokratsko pravo, samo kada bi pokazali malo više uljudnosti, pristojnosti prema onima koji bi im svojim dokazanim moralnim integritetom i pameću mogli biti i uzori i učitelji.

  9. Pa ovo nešto kao ono što je odvalila ona seljančurkinja Jursenar – Ne možeš nekog promeniti ako mu se ne približiš.- Entropijska splačina. Subotica može bolje. Dokazano. Ne znam kakvo je bilo idejno rešenje za monumenat. Kiš sedi na klupi na trgu, duvani i gleda u Cara Nenada? Srećom, pored što sam potpuno nekompetentan ja nisam ni odgovoran za te memorabiličnosti. Das pitam ja bih Kišu podigao bilbord. Tri bilborda iz stranačkih budžeta ali od srca. Sa nekim citatima (što kraći to veća šansa da će biti pročitani) i sa nekim linkevima gde može da se opširnije online. Ne bih preterivao da se budži i ep za fon, ne deluje mi nekako literarno a turistički opus taj. Kasnije, kada se jednog dne Subotica konsenzusno udostoji podizanja nečega Kišu, biće to ok. To sigurno neće biti tabla na kojoj će pisati -Sa ovog mesta je judeomasonskojugoboljševičkocrnogorskosepartistički literarni zlotvor idejno trovao srbsku, madžarsku i rvacku nacionalno-literarnu dušu.-Biće to ok. Misim možda bih rekao i -Pa šta? Neka podignu ako nije umetnički bofl. Bolje nego da ga sruše. – ali sam potpuno subotički nekompetentan. Filip David zna kako se kod Tadića leči strah od Koštunice.

    1. Srećom, Vi se, ovoliko nepismeni, ne pitate. Nadam se da se nećete ni pitati, bar dok se ne opismenite i upristojite.

      Umesto komentarisanja – knjigu u šake.

      1. Da hocu da me se nesto pita ne bih ni komentarisao. Pitaju se mnogobrojniji pismeniji koje hoce da se pitaju i nema tu nesto puno komentarisanja sto Vi odlicno prepoznajete. Poradi tog etalonskog misljenja me i zaboli da me se nesto pita. Koju knjigu preporucavata ako nije naodmet?

        1. Preporučio bih vam nešto sa ove liste:
          1. Bukvar
          2. Čitanka
          3. Pesmice za decu

  10. Od kada je nacionalizam nešto negativno !? Zar bi trebalo više voleti druge narode i njihove velikane. Uvaženi pisac bi morao da zna razliku između nacionalizma i šovinizma. Oni koji najviše ponižavaju Srbski narod ne propuštaju da nam nametnu svoj narod kao superiorniji. Osim Vučića. Njegov autošovinizam je posledica teških kompleksa .

    1. vucic vodi drugosrbijansku politiku – koji crni nacionalizam – da je iole nacionalista ja bih glasao za njega / ne znam zasto se odredjene intelektualne grupacije ostrvljuju na vucica / filip david rece da je on za priznanje kosova – pa vucic se ubi da to ostvari

    2. зна он добро која је разлика, и намерно мути воду, јер му је намера да се свако родољубље прогласи за мржњу и фашизам….ништа ново код левичарске „интелигенције“, збирке незрелих, неодговорних, вечите деце, никада одраслих….овај деда је на нивоу средњошколца, и по образовању, и по садржају својих србомрзачких тирада…

      1. Filip David nije srbomrzac. Muka je sto covek u tim godinama mora da gura jednu benevolentnu humanisticku paradigmu u nasoj kulturnijoj javnosti. Ne mislim da mu je tesko ali sigurno ima njih, ko zna, mozda cak dvoje, troje koji bi mogli da dodju u poziciju da odmene, rasterete. Kao pripadnik-propadnik TV generacije ne znam puno van tog miljeta ali mogu da posvedocim da je David svedocio u npr Banjici i srpski antifasizam i srpski patriotizam. Ako je to bilo sa malo vise levih pozicija – takav je bio duh vremena a tako je u to vreme vecinom i bilo na Banjci. Za razliku od mnogobrojnih novootkrivenih desnicara deda nije revidirao.

  11. Ja sam ipak mislio da vi treba da razumete više i bolje nego većina. Ne zbog vašeg porekla, naravno, već zbog vaseg intelekta.
    Kako je moguće da vi ne vidite suštinu stvari. A to je sukob Amerike (čitaj NATO) i Rusije. Sve ostalo je u drugom planu, neću reći nevažno jer redom svi vide delom svoj interes u celoj priči.
    Mogao bih do sutra… ali razumeli smo se.
    Pitam se kako takav um može sebi da dozvoli da bude upotrebljen…

  12. Ako vlast zista ceni Danila Kisa neka stavi njegov esej „O nacionalizmu“ u citanke za sve razrede osnovne i srednje skole. Upotreba i zloupotreba nacionalizma toliko je zla nanela drugim i srpskom narodu – sto jos uvek traje – da je to vise nego opravdano. Zdrav patriotizam/nacionalizam u kojem je za moj srpski narod dobro sve sto je pametno, lepo i pravedno a zlo ono sto je glupo, ruzno i nepravedno, izokrenut je u bolesnu verziju u kojoj je pravedno sta god moj srpski narod radio. Pa makar to bilo glupo, ruzno i nemoralno. Ima li veceg zla koje se moze naneti sopstvenom narodu? Mostovi i fabrike se izgrade, makar to radili Kinezi, ali duh „malo“ teze. Spomenik Kisu danas, a bojim se i kasnije, samo je neutralizacija njegove misli. To je postavljanje njegove biste u rijaliti.

    1. Kako Vas nije sramota da se predstavljate pod tudjim imenom? Ne razumem šta želite time da postignete? Da moje komentare predstavite kao kontradiktornim ili? Zašto se Vi, kao totalni neznanac bojoite bilo čijeg mišljenja, pa i mog? Taj čin je za mene čin poslednje hulje, čije su namere ljigave da ljigavije ne mogu biti. Fuj..

  13. Nad Danasom dežura botovska elita. Lepo se vidi da među njima ima pristojno obrazovanih, nisu umni bogalji! Mali je problem, što se mene tiče, što su spremni da advokatišu bilo kome, jednako prvom demonkratskom kao ljotićevcima. Možda bi oni i Che-u, ali taj je na vreme takve prepoznavao i….zato ih tamo nema.

    1. Љотићевци су били сарадници окупатора, баш као и ДОС и СНС. Хитлер је био левичар, вођа Национал СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ Немачке РАДНИЧКЕ Партије, тако да данашњи левичари највише подсећају на њега (и ЕУ је Нацистички Пројект!), понајвише у отвореном расизму и мржњи према српском народу (још само недостаје трака па да будемо као Јевреји)

  14. U Danasu izgleda ne postoji praksa da se govor mržnje ne objavljuje, nego u ovim komentarima dominira. Moj utisak je da većina komentatora nikada nije čitala knjige Danila Kiša. To zaključujem, jer očigledno ne znaju da su stavovi Davida i Kiša vrlo bliski i da su bili veliki prijatelji i svi kojima su neprihvatljivi stavovi Filipa Davida, jednako bi bili i protivnici Danila Kiša. Koliko su neki ljudi zaslepljeni nacionalizmom govori i to što proglasile Hitlera levičarem, pa po toj logici onda su svi koje je njegov režim progonio ispadoše desničari, vrlo nepametno.

    1. Šta je to mržnja a šta ljubav, poštovanbi gospodine Mirko? Da li biste Vi hteli da „Danas“, kao i ostali mediji u Srbiji, budu portparoli jedne partije, jedne ideologije ili grupe ljudi? Da se pretvori u slugu onih koji se Vama čine kao jedino ispravnima?! Zašto se u Srbiji, od pojedinih ljudi, svaka zdrava nacionalna ideja, svako mišljenje okrenuto svome narodu ili naciji, predstavlja kao mržnja i šovinizam? Šta biste Vi, ili Vama slični imali od toga, ako bi se zabranilo bilo čije mišljenje koje je u disonantnom tonu sa Vašim? Da li je možda to taj ideal demokratije i slobode, kmoji je pripovedao i praktikovao Danilo Kiš? Na kraju krajeva, zar svi moraju da misle poput Filipa Davida i Danila Kiša,ma kako veliki pisci oni bili? Svaki kontra stav se može proglasiti mržnjom gospodine i shodno tome tražiti da se oni zabrane. Mislim, čudno neko shvatanja slobode mišljenja i govora.,

  15. A zasto je lose biti navionalista, pa vecih nacionalista nema od Francuza, Nemaca, Britanaca i Amerikanaca.Ovaj gospodin ne zna sta znaci nacionalista, sto se veoma razlikuje od soviniste.

Ostavite komentar


Društvo

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću 9

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću

U sudnici Okružnog zatvora u Beogradu sutra će biti održano pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću, okrivljenom da je u Malom Orašju i Duboni iz automatske puške i pištolja 23. maja prošle godine ubio devetoro mladih i pokušao da ubije još 20, od kojih je 12 teško ranio.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.