Od 21 registrovanog birača u Srbiji, jedan filipinski državljanin je putovao iz Beograda do Budimpešte u Mađarskoj da lično dostavi svoju glasački listić. Kako saopštava Ministarstvo spoljnih poslova Filipina, Clende Berkin Brković putovala je pet sati kombijem, krenuvši u tri sata ujutro iz Beograda. Po dolasku u ambasadu svoje države u glavnom gradu Mađarske susrela se sa ambasadorom Eleanor L. Jaucian i osobljem, prenose filipinski mediji kao raritet.

Brković je rekla da je uzbuđena zbog činjenice što je ubacila glasački listić u kutiju povodom izbora u dalekoj domovini, i da joj je to uzbuđenje bilo jače od napora da prevali petočasovni put i izloži se trošku. Brković je rodom iz filipinskog meta Lapu-Lapu Siti, udata je za Srbina i ima troje dece. Ona je u Srbiji od 1999 i poseduje mali biznis u Beogradu.

Ona je registrovana kao birač kada su pripadnici filipinske ambasade sprovodi mobilnu registraciju svojih državljana u Beogradu, u oktobru 2012. Ovo joj je prvi put da glasa u inostranstvu, kao i njen prva poseta Budimpešti. Na filipinima su u ponedeljak, 13. maja održani opšti izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari