Filipović: O indeksovcima nakon pravosnažne presude 1Foto: www.kg.ac.rs

Univerzitet u Kragujevcu će o kazni za profesore osuđene u aferi Indeks, odlučiti nakon pravosnažne presude, saopšteno je juče iz Rektorata te visokoškolske ustanove.

Prošlonedeljnom prvostepenom presudom Višeg suda u Smederevu, 16 profesora, saradnika i zaposlenih na kragujevačkom Pravnom fakultetu, osuđeno je na ukupno 61 godinu robije, zbog prodaje ispita i diploma.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je da u toj obrazovnoj instituciji nema mesta ni za koga ko se bavi koruptivnim aktivnostima i da će to pravilo važiti i za profesore koji budu pravosnažno osuđeni za korupciju.

– Univerzitet, međutim, ne može da reaguje nikako pre pravosnažne presude. Tek po pravosnažnom okončanju postupka, prema osuđenim licima ćemo primeniti najrigoroznije mere, što podrazumeva i isključenje iz akademske zajednice, rekao je Filipović.

Istakao je, pritom, da je interes Univerziteta da sudski postupak optuženima u aferi Indeks, koji traje duže od deset godina, bude okončan što pre. Taj slučaj je, prema njegovim rečima, veoma negativno uticao, pre svega na Pravni fakultet, ali u celini i na Univerzitet u Kragujevcu.

Grupa od 23 profesora, saradnika i drugih zaposlenih na pravnim fakultetima u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, u februaru 2007. bila je uhapšena zbog prodaje ispita i diploma na Pravnom u Kragujevcu. Optužnicom je bilo obuhvaćeno 86 osumnjičenih, ali je postupak protiv većine, uglavnom studenata koji su kupovali ispite, u međuvremenu zastareo. Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.

Uporedo sa prvim presudama akterima najvećeg korupcionaškog skandala u istoriji srpskog školstva, na kragujevačkom Pravnom fakultetu razgoreva se nova afera.

Prema saznanjima našeg lista, aktuelni prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu, Srđan Đorđević, koji je krajem minule sedmice, zbog prodaje ispita i diploma, u smederevskom sudu osuđen na tri godine zatvora, osumnjičen je da je plagirao magistarski rad jednog studenta i da je plagirao delove knjige (čitavih 150 strana) pokojnog niškog profesora Miroljuba Simića, koji je, s obzirom da je 2006. i 2007. predavao i u Kragujevcu, takođe bio osumnjičen za korupciju na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Đorđević je, navodno, taj udžbenik pod svojim imenom prodavao u Republici Srpskoj.

Izvori našeg lista navode da Etička komisija koja bi trebalo da oceni akademsku čestitost, odnosno etičku odgovornost prodekana Đorđevića na kragujevačkom Pravnom fakultetu ne postoji, većina profesora izbegava da u nju uđe, dok za one koji bi to prihvatili fakultetsko Nastavno naučno veće „ne bi glasalo“.

Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Dragan Vujisić juče nam je rekao da je postupak konstituisanja Etičke komisije u toku, te da će, nakon što bude konstituisana, u skladu sa zakonom I fakultetskim aktima, da uzme u razmatranje sve dospele predmete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari