Uz zapaženo učešće Istoriskog arhiva u Požarevcu, koji je zvanično proglašen za najuspešniji u Srbiji, u beogradskom Domu Vojske Srbije otvorene su izložbe „Filmovi koje smo voleli” i Filmski plakat 1941-1945. Ovu kulturnu manifestaciju otvorio je naš poznati glumac i filnski sineasta Radoš Bajić.


Glavna postavka Filmovi koje smo voleli, predstavlja filmski plakat i prateći filmski materijal domaće kinematografije od 1947. do 1980. godine. Druga izložba dokumentuje evropsko kinematografsko stvaralaštvo tokom Drugog svetskog rata. Plakati govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a kao celina ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti.

Autori izložbe i reprezentativnog kataloga Istorijskog arhiva u Požarevcu su : Dragana Miloradović Nikolić, Goran Mitić i mr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva u Požarevcu, koja je tom prilikom istakla: -Nastavljajući dugogodišnju uspešnu saradnju sa Vojskom Srbije, Istorijski arhiv Požarevac sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za predstavljanje filmskih plakata i reklamnog filmskog materijala iz darovane digitalne zbirke Istorijskog arhiva čime smo se priključili obeležavanju stogodišnjice srpskog filma. Ovo nasleđe vidljivo je danas zahvaljujući znalačkom grupisanju i pregalačkom sakupljanju starih filmskih plakata gospodina Blagoja Čkonjevića.

U ime grada Požarevca prisutne je pozdravio predsednik Gradske skupštine, Miomir Ilić istakavši da izložba ima izuzetan značaj i karakter. -Održavanjem izložbe u glavnom gradu potvrđuje se činjenica da su odnosi između Beograda i Požarevca, a posebno između Istorijskog arhiva i Vojske Srbije na visokom nivou i u narednom period biće sigurno još bolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari