Finale svetskog takmičenja u lansiranju satelita na Čeneju kod Novog Sada 1foto: Dušan Radosavljević

Novosadski Komitet za razvoj svemirskog programa organizuje od nedelje do utorka finale Svetskog raketnog šampionata za studente na Aerodromu Čenej, kada će u orbitu biti ispaljeno 20 raketa i satelita.

Istorijsko svetsko finale počinje od 10 sati, a organizator ove manifestacije i predsednik Komiteta, Dušan Radosavljević, kaže za Danas da će u Novi Sad doći 15 timova, dok će učesnici biti iz 18 zemalja; takmičari, sudije i posmatrači. Na Svetskom šampionatu je ranije ukupno učestvovalo 62 zemlje.

Studenti će pokazati koliko su vični u izradi i lansiranju satelita, a Novosađani imaju lepu priliku da ono štu su gledali samo na televizoru, sad vide i uživo.

„Pored lansiranja satelita, biće prikazana i dodatna oprema nas i naših partnera, da bi učinili takmičenje interaktivnim. Svemirski programi su normalna stvar u svetu i tako bi trebalo da bude i kod nas. Sateliti će se popeti na nekoliko stotina metara, najviše 800, a nakon odvajanja od rakete, spuštaće se padobranom na tlo. Primarma misija satelita je merenje parametra kvaliteta vazduha, a sekundarna da timovi sa zemlje daju satelitu komandu da napravi vizuelnu promenu, koju ćemo moći svi premetiti”, rekao je Radosavljević.

Ova oblast je naročito zanimljiva deci, jer su svemirski programi koncipirani tako da se oni zainteresuju i požele da učestvuju. Kako dodaje, takmičenje je zapravo deo obrazovnog procesa koje primenjuje Komitet.

Finale svetskog takmičenja u lansiranju satelita na Čeneju kod Novog Sada 2
foto: Dušan Radosavljević

U pitanju je “can satelite” program, što je praktično satelit u konzervi, ograničenih gabarita i dometa. Oni su preuzeli taj program, dodali raketni deo i prilagodili ga našim uslovima.

Srbija je već imala slično takmičenje 2019. godine. Bilo je to pilot takmičenje međunarodnog karaktera, posle kojeg su se Srbija i Indija dogovorile da osnuju CanSat/raketni šampionat na globalnom nivou.

U konzorcijumu takmičenja je sada sedam zemalja; Indija, Italija, Peru, Tunis, Portugal, Kanada i Srbija.

U našu zemlju će tako doći i visoka naučna delegacija iz Indije. Ovo takmičenje je zapravo i uvod u lansiranje četvtog po redu satelita našeg Komiteta, koje će biti organizovano zajedno sa zemljama bivše Jugoslavije i Indijom.

Ne smemo da ostanemo crna rupa

Komitet je zapravo nevladina organizacija sastavljena od entuzijasta različitih zanimanja: od inženjera, preko programera, do vojnih i civilnih pilota, matematičara i fizičara, astronoma i radio-amatera. Postoje već deset godina i osnovani su da razvijaju svemirski program.

Kako kaže Radosavljević, ne želeći da zvuči pretenciozno, svemirski program ima svaka država koja drži do sebe. Naša država se ne bavi time, nije se ni bavila, iako su se nadležnima obraćali više puta.

Komitet tako već deset godina sarađuje sa strancima, a najplodnija saradnja je sa indijskim organizacijama, sa kojima su do sada lansirali tri satelita u Zemljinu orbitu.

Finale svetskog takmičenja u lansiranju satelita na Čeneju kod Novog Sada 3
foto: Dušan Radosavljević

“Usavršavali smo se u inostranstvu, jer kod nas tako nešto ne postoji. Ostali smo kao crna rupa potpuno nepotrebno, jer već koristimo svemirsku tehnologiju, poput GPS-a. Ako smo već korisnici, što ne bi postali i proizvođači tih tehnologija. Većinom se baziramo na rad sa mladima, u školama, oni su nam glavna pokretačka snaga i suština stvari. Sa Indijcima smo pre tri godine uspostavili kontakt, dizajnirali smo manju šasiju satelita i odatle ponudili saradnju. Sada je to već strateško partnerstvo. Oni imaju svemirski program od šezdesetih godina” izjavio je Radosavljević.

Lansiranje četvrtog satelita našeg Komiteta biće zapravo povodom proslave godišnjice nezavisnosti Indije. Oni će tada u svemir poslati simbolično 75 satelita za svaku godinu koju su nezavisni, a jedan satelit ustupili su nama.

Dušan dodaje, da posle deset godina rada imaju i prvi put podršku državnih institucija, konkretno Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari