Usaglašavanje završnih detalja Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana, čiji su potpisnici Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ i kineska državna korporacija „China Machinery Engineering Corporation“, bila je tema posete partnera iz Kine na čelu sa predsednikom Džang Čunom, koga je dočekala delegacija domaće firme predvođena direktorom Draganom Jovanovićem.

 Inače, ova investicija doprineće da Termoelektrana „Kostolac B“ uđe u novo razdoblje proizvodnje električne energije sa revitalizovanim postrojenjima koja će raditi u skladu sa strogim ekološkim propisima. Revitalizacija bloka B2 u ovoj elektrani je završena prošle godine a naredni projekti za realizaciju, koji pripadaju Prvoj fazi međunarodnog kreditnog aranžmana jesu revitalizacija bloka B1 i izgradnja postrojenja za odsumporavanje, za kojima će uslediti i izgradnja infrastrukturnih projekata, železnice i pristaništa. Saradnja na realizaciji ovih projekata podrazumeva složen i obiman rad tehničkih timova i kostolačke kompanije kao i partnera iz Kine. Ova poseta delegacije najvišeg ranga iz kineske korporacije „CMEC“ bila je idealna prilika da se kineski partneri na licu mesta upoznaju sa napretkom u realizaciji projekata Prve faze. Posebno kada se radi o ispunjavanju kako zankonskih obaveza u realizaciji projekata po domaćoj regulativi, tako i evropskim standardima na kojima počiva celokupni paket aranžman.

Direktor PD „TE – KO Kostolac“, Dragan Jovanović, izrazio je zadovoljstvo povodom posete kineskih partnera, kojima je nakon reči dobrodošlice, naglasio da srpski tim uvek stoji na raspolaganju kineskim partnerima. Po njegovim rečima, uspešna realizacija svih projekata Prve faze međunarodnog aranžamana u Kostolcu zavisi od koordinirane saradnje, kao i utvrđivanja svih pratećih detalja, koji će omogućiti da termoelektana postane i energetski efikasnija i pouzdaniji proizvođač električne energije u našoj zemlji. Takođe je rečeno da je započeta izrada opreme za revitalizaciju bloka B1, da je neophodno ubrzati procedure sa obe strane, kao i ostvarivanje saradnje na kontroli i prijemu opreme.

Džang Čun, predsednik „CMEC“-a, konstatovao je da bliski i pre svega, usaglašeni partnerski pristup kineskog i kostolačkog tima, prilikom realizacije projekata jeste ključni preduslov za ispunjavanje ugovorom prdviđenih poslova.

Imajući u vidu kapitalni značaj ovog Međunarodnog aranžamana za domaću energetiku, partneri korporacija „CMEC“ i PD „TE – KO Kostolac“ su izrazili stav da sve eventualne nejasnoće moraju biti efikasno i brzo razjašnjene.

Usaglašavanje završnih detalja za revitalizaciju bloka B1 kao i za postojenje za odsumporavanje bile su među temama ovog sastanka, kao i pripreme za izgradnju bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“. Blok B3 i proširenje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“ jesu projekti koji čine Drugu fazu međunarodnog kreditnog aranžmana. Nakon više od dvadseset godina, perioda obeleženog velikim društvenim potresima koji su doveli do velikog propadanja srpske privrede, Kostolac će dobiti prvo novo energetsko postrojenje snage 350 megavata. Kroz realizaciju ovog međunarodnog sporazuma, uspostavlja se snažna bilateralna saradnja Kine i Srbije, koja može stvoriti uslove i za naredne projekte u našoj zemlji sa najmnogoljudnijom državom na svetu, čija privreda jeste druga po snazi na svetu.

Značaj ovog međunarodnog sporazuma za Srbiju se jeste kapitalno revitalizovanje u oblasti energetike po veoma povoljnim ekonomskim uslovima. Ovaj državni zajam je predviđen Okvirnom sporazumom, koji su PD „TE – KO Kostolac“ i „CMEC“ potpisali 2010. godine. Definisano je da kamata bude fiksna tokom otplate zajma i da iznosi 3 odsto, da grejs period na sredstva bude 5 godina i rok otplate 10 godina. Imajući u vidu ovu fiksnu kamatnu stopu, jasno je da se radi o vrlo povoljnim uslovima.

Delegacija je obišla i kompletno postrojenje Termoelektrane „Kostolac B“, upoznavši se upravo sa blokom B1 koji će u martu krenuti u revitalizaciju. Delegacija je potom nastavila radni deo sastanka sa svojim izvođačima radova i posetom naselja u kome je smeštena logistika kompanije „CMEC“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari