Evropska unija odložila je odluku o većoj finansijskoj integraciji posle dvodnevnog samita u Briselu, tokom kojeg su se lideri ipak dogovorili o jačoj kontroli banaka u evrozoni i o novoj tranši pomoći Grčkoj.


Šefovi država ili vlada dvadesetsedmorice odložili su velike odluke o daljoj finansijskoj integraciji za posle nemačkih izbora 2013. i izbora za Evropski parlament 2014. „Izbori za Evropski parlament biće održani 2014. godine, biće izabrana nova Komisija i tada bismo mogli da planiramo novu etapu sa mogućom revizijom ugovora“, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland.

Oland je izjavio da je evro izašao iz perioda u kojem je njegova budućnost bila u pitanju. Nemačka kancelarka Angela Merkel je, pak, rekla da je pred EU „težak period“ i da ne sme da popusti u svojim reformskim naporima. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej sastavio je izveštaj s dva glavna predloga: sporazum zemalja članica i evropskih institucija o strukturalnim reformama i formiranje „budžetskog kapaciteta“ za evrozonu. Ti predlozi treba da budu sprovedeni posle evropskih izbora 2014. Vođe EU su malo ublažile to odlaganje time što je Van Rompej zadužen da juna 2013. predstavi akcioni plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari