Lideri iz Evropske unije i Brazila na dvodnevnom samitu u Rio de Žaneiru usredsredili su se na finansijsku krizu i problem klimatskih promena. Sastanku prisustvuje francuski predsednik Nikola Sarkozi kao i šef Evropske komisije Žoze Manuel Baroso. Očekuje se da Sarkozi i brazilski predsednik Luis Inacio Lula da Silva potpišu niz sporazuma. Jedan od njih će možda pomoći izgradnju prve nuklearne podmornice u Južnoj Americi.

U intervjuu uoči dolaska na samit, Sarkozi, čija zemlja trenutno predsedava EU, nastojao je da naglasi sve važniju ulogu Brazila u svetu, što su reči koje će bez sumnje goditi njegovim domaćinima. On je rekao da se danas ne može zamisliti da se pronađu rešenja problema bez učešća Kine, Indije i naravno Brazila. Njegovo naglašavanje potrebe za izgradnjom jednog novog sistema upravljanja svetom, i jednog koji bi bio otvoreniji prema zemljama u razvoju, takođe će ovde biti dobrodošlo. Kako je rekao, to ne predstavlja opciju većneophodnost s kojom se treba hitno suočiti.

Sarkozi će danas takođe imati odvojene sastanke s brazilskim predsednikom na kojima će dvojica lidera potpisati niz sporazuma, među kojima su najvažniji oni koji imaju veze sa odbranom. Sarkozijeva supruga Karla Bruni će verovatno privući ogromnu medijsku pažnju. Priča se da još jedan potencijalni sporazum koji će potpisati Sarkozi i Lula ukljujučuje transfer francuske tehnologije za pomoću izgradnji četiri konvencionalne podmornice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari