Indija, Brazil i Južna Afrika zatražili su juče od bogatih zemalja da čuju i njihov glas povodom toga kako treba upravljati trenutnom globalnom finansijskom krizom kako ne bi ekonomije zemalja u razvoju bile izložene opasnosti. „Mi smo žrtve krize koju proizvode bogate zemlje“, izjavio je brazilski predsednik Luis Ignacio Lula da Silva na trećem samitu tri velike tržišne ekonomije.

Predsednik Južne Afrike Kgalema Motlante izrazio je nadu da je buduće ekonomsko ozdravljenje potencijalno na zemljama u razvoju, naravno „ukoliko naš prioritet bude redistribucija bogatstva na siromašne“.

Na većem delu tržišta akcija u Aziji zabeležen je veliki pad, kao i u Rusiji i zemljama Latinske Amerike, mnogo više nego u SAD i Zapadnoj Evropi. Veliki razlog za to, tvrde analitičari, jeste što su strani investitori, koji su tokom protekle četiri godine zaslužni za ekonomski bum zemalja u razvoju, izgubili svoje apetite za rizik usred globalne kreditne krize. Indijski premijer Manmohan Sing izjavio je da je svetu sada više nego ikada potrebno da obnovi napore u cilju reforme međunarodnih institucija, bez obzira na to da li su to UN ili Grupa-8. Sing je naglasio potrebu da se konačno zaključe globalni trgovinski razgovori u „maniru promovisanja razvoja i rasta“.

I Silva i Motlante oštro su kritikovali razvijene zemlje u trenutku dok svet potresa finansijska kriza. Predsednik Južne Afrike izjavio je da su bolesno osmišljene uloge dovele međunarodni finansijski sistem na ivicu kolapsa, sa strašnim posledicama za mnoge siromašne i ranjive nacije. Silva je dodao da je „neprihvatljivo da grupa spekulatora obrće svet na gigantskom kazinu i da nas uče kako treba da vladamo. Potrebno je da se čuje i naš glas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari