Budžet opštine Petrovac na Mlavi za 2016. godinu usvojen je na dvadeset sedmoj sednica Skupštine opštine. Novi budžet projektovan je na osnovu prošlogodišnjeg koji je ostvaren u planiranim okvirima. Predviđa se da će novi budžet iznositi 917.561.000 dinara.

Što se tiče prihoda najviše se očekuje od transfernih sredstava i to 434.194,960 dinara, od poreza na zarade 133 miliona dinara i od poreza na imovinu 99 miliona dinara. U rashodima se planiraju uštede ali i obezbeđivanje sredstava za optimalno funkcionisanje svih budžetskih korisnika u skladu sa zakonom. Budžet ima i svoju razvojnu dimenziju i programskog je karaktera.

Finansiraće se kapitalne investicije kao što su: lokacija za industrijsku zonu, nastavak radova u ulici Petra Dobrnjca izgradnjom trotoara, asfaltiranje puteva u pojedinim naseljima. Jedan broj ulica u gradu takođe će dobiti novi asfalt, a očekuje se i nastavak radova na rekonstrukciji regionalnih putnih pravaca, kao i pojačano održavanje lokalnih puteva.

U raspravi koja je kasnije usledila odbornik Ljubiša Mihajlović je naglasio da je skupštinski materijal o budžetu dobio na vreme što je za pohvalu. Kritikovao je velika izdvajanja za potrebe uslga po ugovoru i specijalizovanih usluga.Takođe, upozorio je da sredstva koja su namenjena za socijalne stanove idu za objekat koji nema upotrebnu dozvolu. Smatra da bi nevladine organizacije, koje dobijaju novac iz budžeta, trebalo da podnesu izveštaj o svome radu. On smatra da se i velika sredstva izdvajaju za sport u opštini. Odbornik Milenko Vićentijević je naglasio da sredstva koja idu nevladinim organizacijam i medijima nisu adekvatno upotrebljena jer mediji bojkotuju rad opozicionih odbornika. On smatra i da se za manifestacije izdvajaju velika sredstva, a novac koji ide za otplatu kredita je veliki i da to nije domaćinsko poslovanje.

Nakon rasprave budžet je usvojen velikom većinom odbornika. Posle sednice izjavu za medije dao je predsednik Skupštine opštine Duško Nedinić koji je tom prilikom rekao:

-Čula su se mišljenja i vlasti i opozicije i nakon toga usvojene su sve tačke dnevnog reda. Budžet za 2016. godinu iznosi 917 miliona dinara i smatram da ćemo uspeti da ga realizujemo. On je i razvojni jer mi iz lokalne samouprave planiramo krupne investicije za dobrobit građana opštine. Pred nama su teška vremena, pre svega u ekonomskoj sferi i mi u rukovodstvu moramo da učinimo sve da to najbolje prevaziđemo. Pored onog što smo uradili svojim sredstvima na asfaltiranju puteva u brojnim selima naše opštine, moramo da učinimo prohodnost ka investicijama iz republike. Ovih dana uspešno smo priveli kraju značajnu investiciju iz energetitke koja će meštanima mesne zajednice Oreškovica umnogome olakšati život, a radi se o novoj trafostanici snage 160 kilovata i priključnom dalekovodu 10 kilovata. Do sada je dobar deo ovog naselja imao slabu struju i to će do kraja ove godine biti uspešno rešeno“, kazao je Nedinić i zaključio da je dužnost svih u lokalnoj samoupravi da u skladu sa svojim mogućnostima učine sve da život građana bude bolji.

Projekat je sufinansiran iz budžeta SO Petrovac na Mlavi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari