Vašington, Teheran, London – Predsednik Sjedinjenih Država Džordž Buš zatražio je od Irana da oslobodi 15 pripadnika britanske ratne mornarice koje je zarobio. Pritvaranje marinaca Buš je nazvao neopravdanim ponašanjem. „Iran mora da pusti taoce. Oni su nevini, nisu učinili nikakav prestup“, rekao je Buš oglašavajući se po prvi put na ovu temu.

Vašington, Teheran, London – Predsednik Sjedinjenih Država Džordž Buš zatražio je od Irana da oslobodi 15 pripadnika britanske ratne mornarice koje je zarobio. Pritvaranje marinaca Buš je nazvao neopravdanim ponašanjem. „Iran mora da pusti taoce. Oni su nevini, nisu učinili nikakav prestup“, rekao je Buš oglašavajući se po prvi put na ovu temu. On je kazao da podržava predlog britanskog premijera Tonija Blera da se kriza reši diplomatski.
Međutim, predsednik SAD nije želeo da govori o tome šta može biti učinjeno u slučaju da Teheran ne prihvati predloge Vašingtona i Londona, dok je odbacio svaku mogućnost da Britanci budu razmenjeni za Irance zarobljene u Iraku. Bušove opaske usledile su nakon što je Britanija Teheranu ponudila diplomatsku maslinovu grančicu, pokušavajući da ga privoli da oslobodi marince.

Britanci se protive vojnoj akciji

London – Većina Britanaca protivi se hitnoj vojnoj akciji oslobađanja 15 pripadnika mornarice, koji se nalaze u pritvoru u Iranu, i veruju da će vlada krizu sa Teheranom rešiti mirnim putem, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Samo osam odsto ispitanika ankete, koju je sproveo „Polster ICM“ za list Sandej telegraf, smatra da Britanija u ovoj fazi krize treba da se pripremi za upotrebu vojne sile.

Na pitanje da li bi vojna akcija trebalo da bude poslednja opcija, 44 odsto ispitanih odgovorilo je potvrdno, dok je 48 odsto njih bilo protiv toga. Oko 40 odsto ispitanih Britanaca podržalo je vladinu strategiju tihe diplomatije bez izvinjavanja Teheranu, dok 17 odsto njih smatra da bi Iranu trebalo uvesti sankcije, a 26 odsto da London treba zvanično da se izvini i zatraži oslobađanje mornara. Oko dve trećine ispitanika, njih 66 odsto, reklo je da veruje da će premijer Toni Bler i ministarka spoljnih poslova Margaret Beket rešiti krizu mirnim putem, dok 28 odsto njih u to ne veruje. Beta – AP

Britanske nade su poljuljane pošto je predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad osudio pristup Londona krizi. On je na mitingu, na kojem je proslavljena Persijska nova godina rekao da je dobro što se Britanija „izvinila i izrazila žaljenje“, ali da ne čini ništa „na legalan i logičan način“. „Britanske okupatorske snage uplovile su u naše vode. Naše pogranične straže vešto su ih i hrabro zarobile“, dodao je Ahmadinedžad.
Predsednik Irana zapravo je reagovao na izjavu britanske ministarke spoljnih poslova Margaret Beket, koju su njeni pomoćnici nazvali pokušajem da se izbegne sukob. Beketova je za iransku televiziju izjavila da zbog krize svi žale i da bi trebalo pronaći izlaz. Dauning strit je nagovestio da je kriza „fino balansirana“, dok je premijer Bler rekao da neće odustati od zahteva da taoci budu odmah pušteni. On je, ipak, priznao da bi kriza mogla da se oduži.
Zvaničnicima nije bilo lako da objasne reč „žaljenje“ u izjavi Beketove. Oni su objasnili da nije reč o izvinjenju, te da Britanija ostaje pri stavu da su marinci kidnapovani u vodama Iraka, da su bili pod mandatom Ujedinjenih nacija i da Iran mora da ih bezuslovno oslobodi. „Poslednjih par dana imali smo snažne kontakte s Iranom. Ovaj mali ustupak učinjen je da bi se ljudima dalo prostora, i da bi utvrdili da li nam Iranci nude bilo kakav suštinski predlog“, kazao je za Gardijan britanski diplomatski izvor.
Forin ofis je, takođe, potvrdio da je odgovorio na pismo iranskog Ministarstva spoljnih poslova. Iran u pismu nije tražio izvinjenje, već „garanciju“ da Britanci ubuduće neće uplovljavati u njegove vode. Britanski odgovor očito je imao za cilj da utvrdi ima li prostora za diplomatsko rešenje spora. Dauning strit tvrdi da je Iran danima unapred planirao hapšenje Britanaca, a Husein Abedini, portparol Nacionalnog saveta otpora Irana u egzilu da potez Teherana ima za cilj da skrene pažnju sa iranskog nuklearnog programa.
Međutim, britansko Ministarstvo odbrane po prvi put nagoveštava da je možda učinilo greške, kada je reč o incidentu. Obrazovana je komisija koja treba da razmotri „pomorske“ teme u vezi sa zarobljavanjem marinaca i neke aspekte pomorskog prava.
U glavnom gradu Irana pristalice režima Mahmuda Ahmadinedžada juče su kamenovale zgradu britanske ambasade, tražeći od Londona da se izvini Teheranu. Ambasada je saopštila da prilikom incidenta nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari