Šef finske policije, komesar Miko Patero izrazio je bojazan da je moguće da će biti još slučajeva pucnjave u školama dok zemlja oplakuje žrtve drugog masakra koji se dogodio za manje od godinu dana. On je rekao da će policija intenzivirati nadgledanje Jutjuba i ostalih internet sajtova, gde su oba napadača postavili videoklipove u kojima najavljuju napade.

Dvadesetdvogodišnji Mati Sari ubio je pištoljem desetoro svojih drugova u školi nakon čega je izvršio samoubistvo. Kada je Patero juče bio upitan da li smatra da će ovaj napad izazvati još sličnih incidenata u finskim školama, on je rekao „da se boji da je to vrlo moguće“.

Finski istražitelji su saopštili da ispituju moguću vezu između ovonedeljnog masakra u školi i sličnog slučaja koji se dogodio pre manje od godinu dana. Naime, Peka-Erik Ovinen (18) ubio je osmoro ljudi u Jokeli pre nego što je i sebi oduzeo život. Prema navodima istražitelja, dvojica napadača su kupili oružje u Jokeli, moguće čak i u istoj prodavnici. Takođe je moguće da su bili u kontaktu. „Čini se da su njihove akcije toliko slične da bi bilo pravo čudo da ne nađemo neku vezu između njih“, izjavio je glavni istražitelj Jari Neulaniemi i dodao da u dozvolama za nošenje oružja napadača piše da su pištolji kupljeni u istoj prodavnici u Jokeli. Istražitelji su odbili da daju više detalja.

Ove nove informacije mogu se dodati već podugačkoj listi sličnosti između napada: oba napadača su postavila preteće klipove na Jutjubu uoči svojih akcija, obojica su bili fascinirani pucnjavom u školi u SAD 1999. i obojica su sebi pucala u glavu. Ipak, istražitelji do sada nisu otkrili direktnu povezanost između dvojice napadača. Poslednji napad šokirao je Finsku, a vlada sada razmatra pooštravanje zakona o oružju, koji se ubraja u najblaže u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari