Dosta toga dobrog tokom grupne faze Svetske lige odbojkaši Srbije nisu začinili plasmanom na završni turnir u Firenci (od 16. do 20. jula). Samo jedna pobeda, u vidu prividnog zicera protiv SAD u Pioniru bila je dovoljna da se izabranici Igora Kolakovića nađu među najboljih šest reprezentacija, ali su ruke Stankovića i saigrača zadrhtale kada je bilo najpotrebnije.


Činilo se da će posle ubedljive pobede u Novom Sadu, „orlovi“ smoći snage i znanja da makar i nakon pet setova nadmudre odlične Amerikance u Pioniru, međutim prijem servisa bio je segment u kome su posebno podbacili. Realno gledano, SAD su u ovom trenutku bolja reprezentacija i zajedno sa Rusima sasvim zasluženo odlaze u Firencu.

Srpski odbojkaši mogu biti ponosni, jer su u jakoj grupi (Bugari su bili četvrta reprezentacija) pokazali da i uz smenu generacija mogu biti konkurent najboljim svetskim reprezentacijama. Srbija dugo nije imala čak petoricu primača na koje selektor Kolaković može da računa (Uroš i Nikola Kovačević, Petrić, Nikić, Ivović), niko od njih nije vrhunski primač, ali mlađani Uroš to sigurno može postati. Stilom umnogome podseća na čuvenog Kviska Vujevića i u paru sa Petrićem ili Ivovićem može da dogura i do najsjajnijeg odličja. Sva trojica moraju da poprave, tačnije da stabilizuju sam prijem, jer su oscilacije protiv najboljih bukvalno zabranjene. To isto važi i za korektora Atanasijevića, koji je posebno podbacio u drugom meču sa SAD. U tako važnoj utakmici prosto je nedopustivo da, uprkos godinama, ima toliko vezanih servis grešaka, pogotovo što je njegov smeč servis poprilično razoran. Nagoveštaj boljih dana mogao bi da usledi na Svetskom prvenstvu u Poljskoj, koje je na programu od 30. avgusta do 21. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari