Porodice iz Radničkog naselja na ulazu u selo Gnjilan, nadomak Pirota, dobile su presudu Opštinskog suda za rušenje postojećih baraka koje im je pre 30 godina dala na korišćenje beogradska Hidrotehnika – Hidroenergetika, ali su sagrađene na tuđem zemljištu. U tim barakama već 30 godina živi 11 porodica sa 42 člana iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, bivši i sadašnji radnici Hidrotehnike koji su ovde radili na izgradnji HE Pirot.

Svakog dana strepe da će im barake biti srušene, a oni se naći na ulici. Uzdaju se da će opštinu Pirot sa vlasnicima zemljišta naći neko kompromisno rešenje kako bi ostali ovde da žive.

Milisav i Milica Benović su iz Pljevalja u ovom Radničkom naselju sa dva sina i ćerkom žive od 1983. godine kada je počela izgradnja brane HE Pirot.

– Ove stanove nam je dodelila firma. Oni su zakupili ovo zemljište i to su plaćali do 1991. godine, ali je problem nastao zato što zakup zemljišta više ne plaćaju. Pojavili su se i vlasnici tog zemljišta i traže da im se ono vrati, odnosno da se naselje sruši. Vlasnici zemljišta su tužili nas vlasnike stanova, a ne našu firmu. Pet godina smo na sudu. Sada je doneto rešenje da se barake sruše. Ne znamo šta da radimo. Žalili smo se i našoj firmi, ali kao da za njih ne postojimo. Jedina nam je nada opština – kaže Milisav.

Njegova supruga Milica dodaje da nemaju kud. – Nalazimo se ni na nebu ni na zemlji. Mi smo iz Crne Gore. Imamo i državljanstvo Srbije. Očekujemo da nam opština pomogne tako što bi od vlasnika otkupila ovo zemljište i da ostanemo ovde. Za 20. jul je zakazano novo ročište. Ne znam da li će tada doći do bilo kakvog dogovora. Drugi izlaz nemamo. Ovde živimo decenijama i svako domaćinstvo ima svoje brojilo za struju, vodomere, telefonske priključke – kaže Milica.

Stefan i Angelina Iskrenov su iz Vučidela kraj Babušnice. Žive sa dva sina, njihovim ženama i unucima. Ni oni nemaju nikakvo rešenje osim postojećeg krova nad glavom. Stefan je u Hidrotehnici radio 40 godina i stekao penziju.

– Ako dođu da nam ruše stanove, spremni smo da idemo ispred opštine, ali i da preduzmemo druge radikalne poteze jer mi nemamo gde da idemo. Ovo je naš dom. Imamo po dve sobe i kupatilo, i zadovoljni smo – kaže Stefan.

Načelnik Opštinske uprave u Pirotu Bogoljub Tošić kaže da opština, iako za to nije nadležna, pokušava da pomogne ovim ljudima i pronađe najbolje rešenje.

– Raniji vlasnici zemljišta na kome su podignute barake pokrenuli su postupak tražeći da se barake poruše jer zemljište nije eksproprisano. Presudom Opštinskog suda naloženo je uklanjanje tih baraka – kaže on.

– Žitelji naselja zatražili su našu pomoć. U tom postupku ponudili smo naknadu za otkup zemljišta po tržišnoj ceni ili zemljište za zamenu. Nudimo zemljište na boljoj lokaciji koje je i urbanistički razrađeno. Razgovarali smo sa vlasnicima zemljišta i sledeća rasprava je zakazana za 20. jul. Onda ćemo se verovatno dogovoriti. Ako ne, onda ćemo predložiti veštačenja oko utvrđivanja naknade. Ranije su vlasnici tog zemljišta tražili sto evra po metru kvadratnom. To je velika cifra, a mi nudimo 10 evra po kvadratu. Ukupno je oko 300 metara kvadratnih ili plac za zamenu koji je urbanistički razrađen. Videćemo 20. jula. Ukoliko ostanu pri svojim zahtevima, barake će morati da se ruše – kaže Tošić.

Na tuđem zemljištu

Zastupnici vlasnika zemljišta kažu da se žitelji naselja nalaze na tuđem zemljištu, da je ugovor o zakupu istekao pre 15 godina. Hidrotehnika je plaćala zakupninu izvesno vreme, a potom prestala sa plaćanjem i da vlasnici imaju pravo na svoje zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari