Ešton Karter će, po izboru američkog predsednika Baraka Obame, biti novi šef Pentagona, nakon prošlonedeljne ostavke Čaka Hejgela. Karter, fizičar po struci, nekadašnji šef odseka u Ministarstvu odbrane za kupovinu naoružanja i bivši zamenik ministra odbrane, ima dug staž u Pentagonu.

Karter je, kažu, pomogao da se ubrza proizvodnja i isporuka naoružanja i oklopnih vozila u cilju zaštite američkih vojnika od bombi tokom ratova u Iraku i Avganistanu. Budući da sada američka vojska ponovo „ima posla“ u Iraku, ovoga puta protiv Islamske države, pred Karterom je težak zadatak da rukovodi ratnim naporima sa znatno skromnijim budžetom Ministarstva usled mera štednje, smatraju stručnjaci.

Formalna nominacija Kartera očekuje se u narednih nekoliko dana kada Bela kuća završi uobičajene procese provere. Takođe, očekuje se da nominacija Kartera prođe glatko u Kongresu. Brojni republikanski senatori izjavili su da će ga podržati.

Karter je diplomirao fiziku i srednjovekovnu istoriju na Jejlu, dok je na Oksfordu doktorirao teoretsku fiziku. Dobitnik je stipendije Rodes, radio je dugo na Harvardu, a danas predaje na Stanfordu. Karter se tokom većeg dela svoje karijere posvetio nuklearnom naoružanju, bio je čak ključni igrač u nuklearnoj krizi sa Severnom Korejom.

I civilno i vojno osoblje Pentagona pozdravili su imenovanje Kartera kao pravog čoveka za to mesto. Ipak, s obzirom na to da nije služio u vojsci Karter bi mogao da se suoči sa istim problemom kao i njegov prethodnik – da se inkorporira u uži bezbednosni krug Bele kuće, gde je moć koncentrisana u rukama dugogodišnjih Obaminih pomoćnika, smatraju stručnjaci. Oni ističu i da Karteru neće koristiti ni to što je privatno u dobrim odnosima sa Obamom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari