Pivara kompanije Karlsberg u Kopenhagenu lansirala je drugo ekskluzivno pivo iz Vintidžtrilogije u ograničenoj količini od 600 flaša, koje košta više od 250 evra (2.009 danskih kruna) po flaši. Vintidž2 spada u najskuplja piva na svetu, a nastalo je u saradnji sa kontroverznim čileanskim umetnikom Markom Evaristijem.

Svaka flaša ima etiketu koju je on izradio tehnikom ručno oslikanog litografskog otiska. Evaristi je uradio pet različitih otisaka za pivske etikete, a na svakom se ponavlja slon kao glavni motiv i napravljeno je samo 125 primeraka svakog, što znači da će prazne flaše tog piva biti prava kolekcionarska retkost. Vintidžje jedino savremeno pivo čuvano u originalnom podrumu Jakobsena, koji podseća na kriptu, i datira iz 1847. godine, a skladišteno je u hrastovim buradima u periodu od 100 dana.

Pivo je intenzivne crne boje i ima penu koja podseća na penu espreso kafe, u ukusu se osećaju tragovi vanile i kakaoa, a aroma je izražena, uz nagoveštaj katrana i užadi, koji potiču od škotskog malta čuvanog u tresetu i dopremljenog iz Škotske specijalno za tu priliku. „Vintidžtrilogijom smo želeli da pomerimo granice onoga što pivo može, kao i da postavimo izazov segmentu luksuznih vina na tržištu ekskluzivnih restorana, zahvaljujući našim inovacijama i veštini pravljenja piva“, izjavio je tehnolog Morten Ibsen, koji je u saradnji sa četiri druga tehnologa za pivo razvio Vintidž2. Pivo Vintidž1, lansiran pre godinu dana, izazvalo je interesovanje širom sveta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari