Sajber napad na iransko ministarstvo nafte i glavni terminal za izvoz izveo je najsofisticiraniji kompjuterski virus do sada, tvrde stručnjaci. Mete napada su organizacije i pojedinci u Iranu, ali i u Libanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na Zapadnoj Obali.


Zamenik izraelskog premijera i ministar za strateška pitanja Moše Jalon nagovestio je u ponedeljak da postoji mogućnost da je Izrael umešan u stvaranje novog virusa, koji je poznat kao W32 Flejm.

– Razumno je pretpostaviti da će svako ko smatra da je pretnja koja vreba od Irana ozbiljna preduzeti različite korake, uključujući i ove, ne bi li osujetio napore Teherana. Izrael ima tu sreću da je država koja ima visoku tehnologiju, odnosno oružje na koje smo ponosni i koje nam otvara sva moguća vrata – izjavio je Jalon za izraelski vojni radio, a preneo Haarec.

Stručnjaci koji su dekodirali „Flejm“ nisu mogli da otkriju izvor odašiljanja. Međutim, sigurni su da je virus mogao da ga napravi samo tim kompjuterskih stručnjaka i da su za njegovu izradu bili potrebni meseci, piše Gardijan. Prema nekim izvorima, ovaj virus do sada su identifikovali ruski naučnici iz kompanije „Kasperski lab“. Oni tvrde da je virus, koji može da špijunira, prikuplja i šalje podatke, ali i tajno snima razgovore, zarazio veliki broj kompjutera na Bliskom istoku, ali da se najverovatnije proširio i na kompjuterske sisteme u Mađarskoj, Rusiji, Austriji i Hong Kongu, doduše „slučajno“.

Rezultati tehničkih analiza potvrđuju pretpostavku da je virus stvorila agencija neke vlade uz pozamašan budžet i ogromne napore, saopštila je laboratorija CrySys iz Mađarske. Ian Proimovič, zastupnik „Kasperski laba“ u Izraelu rekao je da virus „ne operiše samostalno, već ga kontroliše neki kompjuter na daljinu, tako da se pokrene tek kada primi naređenje“. Budući da nije stalno aktivan veoma ga je teško identifikovati. Nazvavši ga „remek-delom programiranja“, Proimovič je istakao da je virus dovoljno sofisticiran da može da menja svoje karakteristike i usavršava se u skladu s naređenjima koja dobija.

Glavni cilj krađa podataka

Analitičari ukazuju da „Flejm“ ima neke osobine „Stuksneta“, virusa koji je 2010. napao kompjutere u iranskim nuklearnim postrojenjima i zaustavio centrifuge. Međutim, glavni cilj novog virusa je krađa i transfer podataka. „Flejm“ je najverovatnije neopaženo operisao u kompjuterskom sistemu najmanje dve godine, a prošlog meseca je ometao naftnu industriju Irana. Prema ranijem pisanju Njujork tajmsa, virus „Stuksnet“ zajednički su napravili SAD i Izrael kako bi osujetili Iran da napravi nuklearnu bombu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari