Da li je "FliRT" već u Srbiji i koliko je opasan novi soj korona virusa? 1Foto: Z. S. M.

I dok u nekim evropskim zemljama dominira novi soj korona virusa, poznatiji pod imenom „FLiRT“, podvarijanta omikrona, epidemiolozi kažu da nije isključeno da ga ima i u Srbiji, gde se od maja meseca beleži rast broja inficiranih korona virusom.

Posebno je odjeknula vest da u omiljenoj letnjoj destinaciji srpskih turista, u Grčkoj, „bukti“ novi soj korona virusa zbog čega su tamošnji zdravstveni zvaničnici pooštili mere zaštite.

Zabeležen je rast broja obolelih od 44 odsto, usled čega su bolnice u Atini ponovo uvele obavezno nošenje zaštitnih maski, a neke bolnice i obavezno testiranje posetilaca.

Mediji prenose da je samo u periodu od 8. do 14. jula u Grčkoj u bolnice primljeno 669 novoobolelih od korona virusa, a u proseku, tokom poslednje četiri nedelje, na lečenju u bolnicama ih je bilo 464.

Istovremeno, registrovano je i 26 smrtnih slučajeva za nedelju dana. Turistima iz Velike Britanije i Bugarske, koji letuju u Grčkoj takođe su izdata upozorenja o zdravstvenom stanju u toj zemlji.

Širenje novog soja korona virusa mogao bi da se odrazi i na epidemiološku situaciji i kod nas, ali epidemiolozi ne očekuju teške kliničke slike bolesti.

Da li je "FliRT" već u Srbiji i koliko je opasan novi soj korona virusa? 2
Foto screenshot K1

Epidemiološkinja dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kaže za Danas da nema zvaničnih potvrda da je u našoj zemlji izolovana nova podvarijanta omikron virusa, nazvana FliRT.

– S obzirom da u Evropi dominira soj Omicron B.2.86, u okviru koga je uključena i subvarijanta JN.1, koja obuhvata i FliRT podvarijantu i da ona čini 99 odsto svih sekvenciranih izolata SARS-CoV-2 tokom jula 2024., možemo pretpostaviti da je ova podvarijanta dominantna i u našoj zemlji – navodi dr Maris.

I infektolog dr Žarko Ranković navodi da je zaočekivati da novi soj korone bude i kod nas, ali da je dobro što ne nosi tešku kliničku sliku.

– Da li je identifikovan ovaj soj korone u Srbiji ne znam, ali znam od kolega da se javljaju pacijenti sa kliničkom simptomatologijom sa znacima respiratorne infekcije koja bi mogla odgovarati korona virusu. Taj soj korona virusa “flirt” je dominantan evo u našem okruženju, u Grčkoj, tako da ono što je dominntno u Evropi to je i kod nas. Logično je za očekivati da taj soj korona virusa bude i kod nas. Ono što je najbitnije, nije toliko teška klinička slika i jedino su ugroženi pacijenti sa komorbiditetima. Prema onim podacima iz Grčke, koje znam, to je da su svi pacijenti koji su imali fatalan ishod oni sa komorbiditetima i starijeg životnog doba – kaže za Danas infektolog u penziji dr Ranković.

Da li je "FliRT" već u Srbiji i koliko je opasan novi soj korona virusa? 3
Foto: YT/Niša televizija/printscreen

Iako ističe da nema mesta panici, savetuje da ipak malo više povedemo računa o zaštiti.

– Apsolutno sam uveren da nema razloga ni za kakvu paniku, ali možemo se pak ponašati odgovorno, provetravati prostorije, boraviti više na vazduhu. A kada govorimo o zatvorenom prostoru, neke firme u kojima cirkuliše veliki broj ljudi bi čak mogle ponovo da uvedu onu distancu da se spreči mogućnost širenja virusa. Inače, nikakvog razloga za bilo kakvu paniku nema – dodaje on.

Podsetimo, pre par dana Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je da se posle perioda veoma niske cirkulacije korona virusa od maja ove godine registruje povećanje njegove aktivnosti kako u Evropi tako i u Srbiji, međutim, ocenjuju da u ovom trenutku nema značajnog pogoršanja epidemiološke situacije.

– Pratimo epidemiološke pokazatelje, stopu testiranja, kao i procente pozitivnih nalaza. Od početka 2024. broj testiranih lica na SARS-CoV-2 je opadao sve do početka maja, kada se broj testiranih povećava i održava na oko 550 nedeljno. U istom periodu broj potvrđenih slučajeva počinje postepeno da raste i u proseku je od 60 do 90 nedeljno. Uočava se porast u poslednjim nedeljama, ali su apsolutne vrednosti i dalje niske u poređenju sa istim periodom 2023. godine – navodi Batut u saopštenju.

Dodaju da se ne registruje povećanje broja hospitalizovanih, niti pogoršanje kliničkih formi COVID-19.

– U Srbiji osobe koje imaju simptome akutne respiratorne infekcije testiraju se prema indikacijama u skladu sa procenom lekara. Osobe sa ozbiljnim hroničnim bolestima i stanjima oslabljenog imuniteta treba da se posavetuju sa svojim lekarom o eventualnom smanjenju rizika od infekcije primenom mera lične zaštite. Za sada nema indikacija za primenu dodatnih mera prevencije i suzbijanja respiratornih virusnih infekcija – navode iz Batuta i dodaju da Ministarstvo zdravlja prati situaciju u zemljama u okruženju i mobiliše sve potrebne resurse za kontrolu zaraznih bolesti.

Koji su simptomi „FLiRT-a“

Epidemiološkinja dr Slavica Maris kaže da nova podvarijanta omikrona nije donela promenu u kliničkoj slici u odnosu na prethodnu subarijantu virusa.

– Od simptoma mogu biti prisutni: povišena temperatura, curenje iz nosa ili zapušenost nosa, upaljeno grlo, kašalj, glavobolja, malaksalost. U nekim slučajevima se mogu pojaviti simptomi od strane gastrointestinalnog trakta u vidu mučnine, povraćanja i dijareje. Kod težih formi bolesti može se javiti kratak dah i otežano disanje, stanja koja zahtevaju hitan odlazak kod lekara – ističe naša sagovornica.

Najtačniji pokazatelj virusa u otpadnim vodama

Uprkost letnjim vrućinama, „FLiRT“ je izazvao talas infekcija i u Holandiji. Profesorka virologije na Univerzitetskom medicinskom centru Erazmus u Roterdamu Marion Kopmans primetila je da je najtačniji pokazatelj obima širenja virusa njegova količina u otpadnim vodama.

Kako je navela, aktuelni talas bolesti je neuporediv sa prethodnim, napominjući da nema razloga za paniku.

„Korona virus sada izaziva ozbiljne posledice mnogo ređe nego ranije. Na primer, broj hospitalizacija u ovom trenutku skoro da se ne povećava, uprkos sve većem broju slučajeva infekcije“, rekla je Kopmans i dodala da su kašalj, zapušen nos, glavobolja i bol u mišićima među glavnim simptomima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari