Odvajkada je znano da rudarski hleb ima sedam kora, uz danonoćne rizike koji prate njihove delatnosti, ali ono po čemu su rudari i energetičari oduvek poznati jeste i izvanredna solidarnost koja je uvek krasila poslenike ovog teškog zanimanja pa su se, u savremenim uslovima, izborili za privilegiju koja se zove Fond solidarnosti.

Naime, zahvaljujući zalaganju sindikalnih predstavnika, prilikom definisanja prava zaposlenih u Kolektivnom ugovoru, danas u Privrednom društvu „TE KO Kostolac“ postoji Fond solidarnosti čija je funkcija da olakša materijalne troškove lečenja radnika. Fond je trostepeni sistem. Prvi nivo pomoći finansiraju sami sindikati. Drugi nivo jeste fond koji finansira poslodavac, odnosno Privredno društvo „TE – KO Kostolac“, koje raspolaže značajnim sredstvima i omogućava da se pokriju troškovi medicinskih usluga i lekova. Treći nivo, sa najvećim finansijskim sredstvima, predstavlja centralni Fond solidarnosti na nivou Elektroprivrede.

Jasmina Skokić, predsednica upravnog odbora Fonda solidarnosti PD „TE – KO Kostolac“ ističe da brojni zahtevi primoravaju da se pažljivo pristupa svakoj molbi za pomoć: -Ovu dužnost sam preuzela 19. februara i naš rad u budućem periodu biće maksimalna zaštita zdravlja i bezbednost radnika u našoj firmi. Radnici moraju znati da ovaj Fond postoji zbog njih i naš je zadatak da oni budu ispoštovani, ali zahtevi su povećani i nećemo biti u prilici da ispunimo sva očekivanja. S obzirom na priliv novca, moraćemo da donesemo neke odluke kojima ćemo smanjivati određene izdatke koji nisu primarni, a to su ortodontska pomagala (zubna protetika) za decu zaposlenih, pokušaćemo da to svedemo na polovinu iznosa da bi i radnici koji imaju druga oboljenja bili ispoštovani. Pomoć radnicima koji su oboleli od karcinoma jeste prioritet jer su to bolesti koje najteže pogađaju zdravlje.

Danijel Radosavljević, zamenik predsednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti u Kostolcu i član UO Fonda solidarnosti EPS-a, naglasio važnost racionalnog trošenja sredstava kojima ovaj Fond raspolaže: -Imati ovakav sistem pomoći kao što je Fond solidarnosti u današnje vreme jeste privilegija naših radnika, zahvaljujući kolektivnom ugovoru. Zdravlje nema cenu a veoma dobro znamo kakvi rizici danonoćno prate zaposlene u proizvodnji i održavanju u elektranama i na kopovima. Zahtevi koji pristižu na adresu Fonda solidarnosti jesu brojni a naša obaveza je da domaćinski i racionalno raspolažemo sa sredstvima koje imamo. Činjenica je da se u ovom trenutku Fond solidarnosti na nivou naše firme iscrpljuje zahtevima koji nisu iz primarne oblasti zdravstvene zaštite naših radnika. Troškovi ovog Fonda moraju biti racionalni da ne bi došli u situaciju da nemamo novac za lečenje radnika jer smo ga potrošili na ortodontske proteze. Ovaj Fond postoji zbog radnika i situacija kada narušeno zdravlje radnika iziskuje pomoć, kada čovek ne može da se izbori sa nevoljom koja ga je zadesila jer bolest može svakom da se dogodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari