Fond za mlade talente dodelio više od 1.600 stipendija "Dositeja" najboljim studentima u Srbiji 1Arhivska fotografija Autor: Stefana Savić

Fond za mlade talente Republike Srbije objavio je konačnu listu dobitnika stipendija „Dositeja”, koje će dobiti  1.132 studenta osnovnih i integrisanih akademskih studija i 511 studenata master studija.

Osim finansijske podrške izuzetnim studentima Fond za mlade talente i ove godine sprovodi novouvedeni mentorski program „Talenti u javnom sektoru“, saopšteno je iz Fonda.

Preciziraju da dobitnici stipendije imaju ugovornu obavezu da po završetku studija obave plaćenu stručnu praksu u organima javne uprave ili institucijama čiji je osnivač Republika Srbija, u trajanju od minimum tri meseca, a najduže devet meseci.

Na taj način stipendisti dobijaju prvo radno iskustvo do kojeg se obično najteže dolazi.

Budući da su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke sinhronizovali aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija studentima, čime je prevaziđeno dupliranja stipendija, iz Fonda podsećaju sve kandidate da u skladu sa zakonom mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije.

„U slučaju da je kandidat konkurisao i dobio stipendije više različitih institucija, mora se odlučiti za jednu i o svojoj odluci o odricanju obavesti instituciju od čije stipendije odustaje, najkasnije do 31. januara“, podsćaju iz Fonda.

U slučaju da odustaje od stipendije Ministarstva prosvete, potrebno je poslati obaveštenje na mejl [email protected]

U slučaju da odustaje od stipendije Fonda za mlade talente obaveštenje treba poslati na mejl adresu [email protected]

Fond za mlade talente se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Od 2008. godine Fond se bavi razvojem mladih talenata, a do danas je dodeljeno više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari