Fondacija Ana i Vlade Divac: Srbija na 48. mestu na listi Svetskog indeksa davanja 1Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Srbija je, po pitanju dobročinstva zabeležila veliki pomak na listi Svetskog indeksa davanja, organizacije Charitable Aid Foundation (CAF) i nalazi se na 48. mestu u 2021. godini, saopštila je danas Fondacija Ana i Vlade Divac.

Na toj listi, Srbija je 2018. bila na 129. mestu.

Dodaje se i da je od uvođenja Svetskog indeksa davanja 2010, Srbija „konstantno bila među zemljama sa najnižim rezultatom na toj listi“.

Istaknuto je i da je Srbija 2018, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Koalicija za dobročinstvo predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac, započela Projekat za unapređenje okvira za davanje.

Cilj projekta je promovisanja filantropije i stvaranja podsticajnijeg okruženja za davanje, što omogućava i inspiriše sve veći broj ljudi i kompanija da čine dobra dela i doniraju više.

Dodaje se i da su, po izveštaju Catalyst Balkans, iz maja ove godine, tokom 2020. građani i kompanije u Srbiji donirali  više od 90 miliona evra za opšte dobro, što je 2,7 puta više nego u 2019.

Ukazano je da je u Srbiji, u 2020. godini  Koalicija za dobročinstvo organizovala mnoge aktivnosti na promociji dobročinstva i mobilizaciji resursa za opšte dobro.

Tu spada i onlajn Festival filantropije koji je angažovao 170.000 građana kao i promocija platforme za prikupljanje donacija Donacije.rs koja je omogućila lokalnim neprofitnim organizacijama da prikupe sredstva za lokalne potrebe tokom pandemije.

Ukazano je i da su organizacije koje se bave razvojem filantropije u Srbiji posvećene da pomognu Srbiji da nastavi da se penje na rang-listi, podizanjem entuzijazma za davanje kroz ciljane kampanje“.

Tu spada i rad sa predstavnicima vlasti na uvođenju dodatnih poreskih olakšica i stvaranju povoljnijeg okruženja za povećanje davanja.

Projekat za unapređenje okvira za davanje realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a finansira USAID.

Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Svetski indeks davanja 2021. uključuje rezultate pojedinačnih razgovora sa građanima, a od 2009.  uključno je 1,6 miliona pojedinaca širom sveta, zahvaljujući radu agencije za istraživanje tržišta Galup.

Navedeno je i da su mnoge zemlje koje su dugi niz godina bile u prvih 10, u uslovima korona virusa,  „značajno pale na rang listi u ovogodišnjem izveštaju“,

Među prvih pet nacija koje su najviše donirale prema listi za 2021. su Indonezija, Kenija, Nigerija, Mjanmar i Australija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari