Prvi čovek Toronta Rob Ford, poznat kao i kao „gradonačelnik koji puši krek”, što je i sam priznao, napravio je dosad najvulgarniji javni ispad.

Pošto je policija objavila dokumente u kojima njegovi saradnici tvrde da je koristio usluge prostitutki, uvredljiv jezik, vozio pijan, pretio osoblju, ali i da je jednoj saradnici predložio da je oralno zadovolji, Ford je veoma besno reagovao, rekavši da je srećno oženjen i da kod kuće ima dovoljno oralnog seksa.

On je, međutim, samo posle nekoliko sati održao konferenciju za novinare, na kojoj je pored njega stajala i supruga Renata, prenosi Bi-Bi-Si. Ford se izvinio zbog „oštrog jezika” i izjavio da dobija pomoć od zdravstvenih radnika.

Inače, Ford je tokom žestoke debate u Skupštini grada koja je održana u sredu priznao da je ilegalno kupovao drogu, ali je kategorički odbio da se povuče, uprkos pozivima skoro svih odbornika da uzme odsustvo i potraži pomoć. „Definitivno ću da zadržim ovaj posao”, izjavio je 44-godišnji Ford, insistirajući da je „pozitivan uzor deci”. Gradonačelnik je javno priznao da je prošle godine pušio krek dok je pijan vozio auto, ali je najnovijom izjavom po prvi put priznao da je ilegalno kupovao drogu.

Na pitanje odbornika i Fordovog bivšeg saveznika, Denzila Minan-Vonga, da li je u poslednje dve godine kupovao nedozvoljene supstance, aktuelni gradonačelnik je napravio dugu pauzu pre nego što je odgovorio: ”Jesam”, dodajući da je svestan neprijatnosti koje je izazvao, te da je ponižen zbog toga. Ipak, prkosno je rekao da nije zavisnik i odbio sugestije odbornika da potraži pomoć: „Ne idem odavde. Sedeću ovde i prisustvovaću svakom sastanku”.

Samo nekoliko trenutaka ranije, 41 od ukupno 43 odbornika prisutnih na raspravi glasali su da se Ford povuče. Britanski Gardijan prenosi da je debata bila potpuna demonstracija njegove političke izolacije, a da je glasanje prošlo simbolično, jer gradski parlament nema ovlašćenje da primora gradonačelnika da podnese ostavku, osim ako je optužen za krivično delo. „Zajedno smo ovde da bismo vas zamolili da se povučete i uzmete odsustvo ili bolovanje”, rekao je odbornik Džej Robinson, čitajući otvoreno pismo odbornika Fordu. Kada je završio čitanje rečima: ”Hajde da nastavimo sa radom grada”, prepuna sala je aplaudirala. Ford je rekao da se mnogi odbornici drogiraju i da oni to međusobno znaju, ali nije hteo da kaže o kojim članovima je reč.

Izvan Skupštine Grada stotine demonstranata je vikalo „Ostavka!”, a organizatori parade Deda Mraz u Torontu zatražili su od Forda da ove godine ne bude u povorci. S obzirom na to da ne želi da podnese ostavku, Skupština sada traži načine da Forda skloni i da vlada bez njega do izbora 2014.

Nesuđeni fudbaler

Robert Brus Rob Ford je rođen 1969. u bogatoj kanadskoj porodici. U ranoj mladosti je sanjao da postane profesionalni fudbaler. Po završetku srednje škole otišao je na Univerzitet Karleton u Otavi da bi studirao političke nauke. Iako je ušao u fudbalski tim, nikada nije zaigrao na nekoj utakmici. U Toronto se vratio posle samo godinu dana. Renatom Brejinak se oženio 2000. sa kojom ima dvoje dece. Imao je različite zdravstvene probleme, od astme do kamena u bubregu. Član je Nezavisne partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari