Nakon izbora održanih 25. maja u 12 opština Crne Gore, u većini sredina već je formirana ili je pri kraju izbor nove lokalne vlasti. Glavni grad Podgorica još čeka dogovor vodećih stranaka, pošto nijedna nije osvojila apsolutnu većinu, ali u većini sandžačkih opština u kojima su se građani izjašnjavali posao se privodi kraju.

Za novog predsednika Skupštine Opštine Rožaje na nedavnoj konstitutivnoj sednici imenovan je Husein Kurtagić, predsednik rožajskog odbora Bošnjačke stranke (BS), koga je podržalo 20 od 32 prisutna odbornika njegove partije, Socijaldemokratske partije (SDP) i Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), dok su odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) bili protiv. Očekuje se da narednih dana Ejup Nurković, član Predsedništva Bošnjačke stranke bude izabran za predsednika opštine Rožaje. BS je osvojila 17 od ukupno 34 mesta u rožajskoj Skupštini. DPS 12, SDP četiri i BDZ jedan mandat. BS i SDP su potpisali koalicioni sporazum i podelili vlast u ovoj opštini.

Elvis Omeragić, kandidat postizbornog saveza koji čine koalicija „Složno za Gusinje DPS-BS-SDP“, Demokratska unija Albanaca i Albanska alijansa,“, izabran je za predsednika Skupštine opštine Gusinje. Za njegov izbor glasalo je 16 odbornika vladajuće koalicije, protiv je bilo devet iz Koalicije za Gusinje „Dr Rusmin Laličić“ (jedan odbornik ove koalicije bio je odsutan), dok su četiri predstavnika građana iz redova Demokratskog saveza u Crnoj Gori bili uzdržani. Vladajuću koaliciju u ovoj nedavno formiranoj opštini čini 16 odbornika koalicija „Složno za Gusinje DPS-BS-SDP“, Demokratska unija Albanaca i Albanska alijansa, dok su u opoziciji deset odbornika Koalicije za Gusinje „Dr Rusmin Laličić“ i četiri odbornika Demokratskog saveza u Crnoj Gori. Odbornici albanskih partija imali su primedbu zato što u svečanoj sali nije bilo albanske zastave, ali je brzo postignut dogovor da se nakon sednice konsultuju zakonski propisi. „Ako propisi kažu da u sali treba da stoji i albanska zastava, ona će tu i biti“, kazao je Ruždija Radončić, koji je predsedavao konstitutivnom sednicom.

Kandidat postizborne koalicije SDP – BS – SNP Izet Hadžimuhović, izabran je za predsednika Skupštine opštine Plav. Za njegov izbor glasalo je 17 odbornika ove koalicije, deset glasova protiv pripadaju odbornicima DPS-a. Dva odbornika DF-a i jedan Građanske alijanse bili su uzdržani. Na izborima u Plavu po sedam mesta osvojili su SDP i BS, SNP tri mandata, DPS 11, Demokratski front dva, a jedan odbornik Građanske inicijative.

Bez izbora predsednika SO

Pljevlja – I pljevaljska Skupština opštine je tokom ove nedelje održala konstitutivnu sednicu, ali nije izabran predsednik. Na sednici održanoj u utorak podnet je izveštaj Opštinske izborne komisije o izborima održanim 26. maja i verifikovani mandati odbornika. Trebalo je da bude izabran i predsednik SO Pljevlja, ali kako se koalicija „Za evropska Pljevlja – Milo Đukanović“ i i SDP još nisu dogovorili, sednica je prekinuta. Nastavak i izbor rukovodećih funkcionera očekuje se po postizanju dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari