Pregrupisavanja na sindikalnoj sceni se nastavljaju. Nakon što je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ostala bez dela članova isključenjem Foruma srednjih stručnih škola Beograda, od pre nekoliko dana Uniji je pristupio novoosnovani Sindikat prosvetnih radnika grad Novi Sad.

„Njega su formirali članovi koje se nisu složili sa izlaskom Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine iz Unije i dosadašnjim načinom rada tog sindikata“, navodi se u vesti koja je objavljena na sajtu jednog prosvetnog sindikata. Međutim, iz identičnih razloga sredinom prošle godine je osnovana Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, koja je takođe deo USPRS.

– Sindikat prosvetnih radnika grada Novog Sada je opštinska organizacija, a Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine regionalna i obe su podružnice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. U novosadskom sindikatu sada je većina škola iz tog grada – objašnjava za Danas Milan Jevtić, potpredsednik USPRS.

Komentarišući razlaz sa Forumom srednjih stručnih škola, Jevtić kaže da je Unija „u brojčanom smislu oslabljena, ali da to nije značajno poremetilo njeno funkcionisanje“. On dodaje da se „reprezentativnost Unije ne dovodi u pitanje“ i da je „i dalje najveći sindikat prosvetnih radnika u Srbiji sa 25.000 članova“.

Na pitanje da li formiranje malih sindikata utiče na slabljenje pregovaračke pozicije i zastupanje interesa prosvetnih radnika, Jevtić odgovara da pregovora nema, jer je vlada još pre nekoliko godina ukinula socijalni dijalog. On dodaje da svi sindikati prosvetnih radnika treba da se bore za poboljšanje materijalnog položaja i radno-pravu zaštitu zaposlenih, te da razilaženja oko ovih zahteva ne bi trebalo da bude. 

Komentar

Povodom vesti o osnivanju Sindikata prosvetnih radnika grad Novi Sad na sajtu Unije pojavio se komentar jednog posetioca, koji možda najbolje pokazuje raspoloženje zaposlenih:

„Mislim da svaki prosvetni radnik treba da osnuje svoj sindikat. Tako će naša borba biti jača i dobićemo povećanje plate od 0,1 odsto u aprilu! Znači odmah da se da proglas da počne osnivanje novih 100.000 sindikata, postojećih 56 sindikata prosvete je premalo!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari