Formiran prvi Pokret za mentalno zdravlje 1Foto: Udruženje Herc

U svrhu formiranja Pokreta za mentalno zdravlje koji ima za cilj okupljanje svih aktera na polju mentalnog zdravlja u subotu je održan je prvi, inicijalni sastanak organizacija civilnog društva koje se bave temom mentalnog zdravlja, navodi se u saopštenju Udruženja Herc.

U saopštenju se navodi da je Pokret za mentalno zdravlje zapravo glavni cilj projekta Svako može da pukne, koji realizuje mreža za mentalno zdravlje NaUm u saradnji sa Caritasom Srbije i partnerskim organizacijama.

Sastanku su prisustvovali Članice Mreže Naum (Udruženja: Herc, Videa, Duša i Zračak), Caritas Srbije, Udruženje Prostor, PIN, Inicijativa Za tebevažno je.

Preko Zoom konferencije uključili su se Udruženja Novi Iskorak i Humanitarni centar Duga Zrenjanin). Na sastanku su definisani prvi koraci u kampanji zagovaranja Pokreta za mentalno zdravlje kao i njegovi ciljevi, a to su afirmacija mentalnog zdravlja, rešavanje problema osoba sa mentalnim smetnjama, skretanje pažnje javnosti na značaj očuvanja mentalnog zdravlja, uticaj na nadležne institucije da otpočnu primenu Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji (2019-2026).

Na kraju sastanka, učesnici su potpisali pristupnicu Pokretu za mentalno zdravlje koja se nalazi na linku.

„Pokret za mentalno zdravlje omogućiće da se i pojedinci i organizacije aktivno uključe u proces zagovaranja i doprineće kako vidljivosti, tako i uključivanju građana u sve aktivnosti. Smatramo da samo udruženi imamo mogućnost da se izborimo za promene u oblasti mentalnog zdravlja, da zajedničkim snagama nastupamo pred donosiocima odluka, organizujemo informativne kampanje i budemo vidljiviji u javnosti. Veoma je važno je da se ceo sistem promeni, da se otvaranjem službi u zajednici razbija stigma koja postoji oko mentalnih poremećaja,  kao i da udruženja prepoznaju kao važan resurs, rekla je Larisa Despotović, koordinatorka projekta i Predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta Svako može da pukne“, saopšteno je.

Kako kažu, pokret je otvoren za sve organizacije, inicijative, profesionalce, građane i građanke koji prepoznaju značaj zajedničkog delovanja u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja a možet mu se pristupiti u svakom trenutku popunjavanjem online pristupnice.

Nakon sastanka održan je besplatan Antistress događaj za građane “Svako može da pukne!” koji je obuhvatio niz zanimljivih i edukativnih aktivnosti: Predstavljanje besplatne psihološke android mobilne aplikacije Krug Zdravlja (uskoro dostupna i za IOS) Smeh Yoga, Antistres radionica, Psihološki skrining, Slow date sa korisnicima, Art radionice i prodajne izložbe korisničkih radova Udruženja Videa, Prostor, Herc i Tribe F-20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari