Formiran Savet za populacionu politiku 1Foto:FoNet Božidar Petrović

Vlada Srbije je formirala Savet za populacionu politiku, na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić, saznaje RTS. Savet čine predstavnici svih institucija i ministarstava koji se bave demografskim pitanjima ili mogu doprineti njihovom rešavanju.

Zamenica Saveta biće ministarka Slavica Đukić Dejanović. Ona je za Tanjug izjavila da će se taj Savet baviti pronatalitetnom politikom, migracijama i kvalitetom života građan.

Savet čine predstavnici svih nadležnih institucija i ministarstva. Članovi će, kako prenosi RTS biti predsednik SANU Vladimir Kostić, resorni ministri – zdravlja, prosvete, rada i socijalne politike, državne uprave i lokalne samouprave, i ugledne demografe i sociolozi. Pripreme za formiranje Saveta su pratile kontroverze i nesporazumi po pitanju njegovih ciljeva, pošto je u medijima pogrešno najavljen kao telo koje će se boriti protiv abortusa.

Ideja je, kako je objasnila Đukić Dejanovićeva, da se radi na populacionoj politici, bez bilo kakvog zadiranja u osnovna, ustavom garantovana prava žena na izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari