Rusija, Kazahstan i Belorusija potpisale su juče dokument o osnivanju Evroazijske ekonomske unije, čiji je cilj jačanje integracije između ove tri bivše sovjetske republike. Lider Rusije Vladimir Putin i predsednici Belorusije i Kazahstana, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev, u Astani, glavnom gradu Kazahstana, potpisali su taj dokument na sastanku Višeg evroazijskog ekonomskog saveta.

Evroazijska ekonomska unija treba da počne da deluje od 1. januara 2015. Inače, tri zemlje su od 2010. ujedinjene u Carinsku uniju. „Tri zemlje se obavezuju da će garantovati slobodno kretanje proizvoda, usluga, kapitala i radnika, sprovoditi zajedničku politiku u ključnim oblastima ekonomije – energetici, industriji, poljoprivredi i saobraćaju“, navodi se u saopštenju Kremlja. Time se okončava formiranje velikog zajedničkog tržišta na prostoru Zajednice nezavisnih država (zajednice od devet bivših republika Sovjetskog Saveza sa 170 miliona ljudi), koje će postati „novi moćni centar ekonomskog razvoja“. Ovaj projekat je od velikog značaja za Putina, koji je 2005. ocenio da je raspad SSSR-a „najveća geopolitička katastrofa“ 20. veka.

Ruski predsednik morao je, međutim, da se pomiri s tim da u toj uniji neće biti i Ukrajina. Odnosi Moskve i Kijeva, kao i Rusije i Zapada, naročito su se pogoršali jer je Rusija anektirala ukrajinski Krim početkom ove godine i jer je na istoku Ukrajine u toku višemesečna proruska, separatistička oružana pobuna. Ipak, Lukašenko je ocenio u zajedničkoj izjavi posle potpisivanja da će „pre ili kasnije“ Ukrajina da se pridruži ovoj uniji. Jermenija i Kirgizija, još dve bivše sovjetske republike, najavile su da će se pridružiti ovoj ekonomskoj uniji do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari