Ni detaljna analiza snimka meča, dan posle pobede nad Metalistom, nije promenila početni pozitivan utisak uvek kritičnog trenera Partizana Aleksandra Stanojevića o igri crno-belih protiv odličnog tima iz Ukrajine. Izdanje u drugom trijumfu od početka priprema, prvom od dolaska u Sloveniju, bilo je dobrim delom po ukusu ambicioznog stručnjaka, koji očekuje da ekipa još „raste“ i sasvim stasa do dvomeča drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.


– Zadovoljan sam što smo igrali egal s takvim protivnikom. Pobedili smo, a mogli smo i da izgubimo. Metalist je imao veći posed lopte, ali smo mi bili opasniji, takav mi je utisak iz prvog poluvremena. Zadovoljan sam sa dosta segmenata, kao što su odbrana cele ekipe i transformacija, ali nisam bio zadovoljan delom kada krećemo u igru, jer smo brzo gubili loptu. To je posledica umora, velikog broja novih igrača, ali i kvaliteta rivala.

Protivnik je jednu od najboljih šansi stvorio posle kornera, što sluti probleme s odbranom prekida, kao u nekim ranijim sezonama.

– Volkov je jednom pogrešio i to je bilo to. Moramo imati na umu da smo u fazi kada najviše radimo na kondiciji, pa se još nismo dovoljno bavili taktikom. Prekide nismo ni uvežbavali. Pored toga, na utakmici sa Metalistom bilo je mnogo izmena, igračima je teško da se odmah snađu – ne vidi problem Stanojević, koji uvek insistira na aktivnoj ulozi bekova u napadu.

Protiv učesnika šesnaestine finala poslednje Lige Evrope spoljni igrači zadnje linije nisu to radili dovoljno često, naročito u prvom poluvremenu, kada je po levoj strani delovao inače ofanzivni Volkov, a na suprotnoj iskusni polivalentni novajlija Ranković.

– Ranković je tek došao, a osim toga nije klasičan bek već kompilacija različitih uloga. Od njega ne očekujemo nešto spektakularno u napadu, ali je zato izuzetno pouzdan i kada se budu igrale važne utakmice moći ćemo da se oslonimo na njegovo iskustvo. Gde bude trebalo, jer može da igra na više mesta u timu. Volkovu ja nisam dao da mnogo ide napred. Hoću da poboljša igru u odbrani, a napredak je već vidljiv. Ne brinite, pojavljivaće se i on u završnici kada dođe vreme za to. I previše – očekuje puno od ovih pojačanja šef Partizanove struke.

Isto važi i za dugo dovođenog i skupo plaćenog špica Eduarda Pašeka. Brazilac je već na prvom treningu zaslužio aplauze saigrača i struke zbog brzine, jednostavnih rešenja u igri i razornog šuta. Levicom pogotovo. U nedelju je dva puta bio blizu gola.

– Pokazao je određeni kvalitet, brzo prihvata sve što mu se kaže i igra odbranu. Bio je opasan, pokazao da može da ugrozi gol, da pobegne u prostor, ali i da oduzima loptu. Međutim, sada je „težak“ i umoran od puta. Došao je iz pune sezone i odmah „upao“ na jake treninge. Onim što sam do sada video od njega – zadovoljan sam – tvrdi Stanojević i hvali Šćepovića, koji je u paru s nesuđenim Zvezdinim pojačanjem dobio prednost u odnosu na Diaru, jedinog strelca Jovančića i mlađanog Markovića (ovog puta ostao na tribinama).

– Marko je bio takmičar. Protiv rivala kakav je Metalist, ako se jedan igrač opusti, sve pada u vodu. Radio je za ekipu. Na Diari se jasno vidi umor, hteo sam da ga odmaram u nedelju, ali nije hteo da pauzira. Neću ga, ipak, „skidati“ u sredu protiv Rozenborga. Ni Vukića i S. Ilića, koji su bili dobri protiv Metalista, ali im kao starijim igračima treba dozirati opterećenje – ne krije trener Partizana, koji će ovog leta izvesno ostati bez najskupljeg igrača Stefana Savića.

– Dečko je „zver“. Neverovatno je kakvu potrošnju kiseonika ima, kao Edgar Davids, isto važi za njegovu skočnost i inteligenciju. Ne treba ništa dva puta da se kaže, sve usvaja iz prve.

Kada bi se sutra igrala prva utakmica s Škendijom, u drugom krugu trke za LŠ, počela bi je verovatno jedanaestorka iz Bad Valtersdorfa.

– Generalno, da. Mada, imam nedoumicu u špicu, a i u zavisnosti od protivnika možda bi igrao Petrović ili Marković na mestu zadnjeg veznog… – polako sklapa mozaik Stanojević i tempira formu za 13. jul, kada u Humsku stiže klub iz Tetova.

– Svaka čast drugim trenerima, ali ja ne znam tako planiram. Namera mi je da top formu dostignemo za mečeve s Škendijom. Očekujem da će ekipa da izgleda kako želim na utakmici protiv Artmedije, mada ne mora da bude tako – želi trener Partizana, kojem su do povratka u Beograd ostali testovi s norveškim Rozenborgom (sutra) i pomenutim klubom iz Slovačke (ove subote).

Crno-beli pomogli gradnju crkve

Ekspedicija crno-belih juče je posetila privremeni pravoslavni hram u Mariboru, preko puta kojeg sledeće godine, na mestu religioznog objekta srušenog u drugom svetskom ratu, počinje izgradnja crkve Ćirilo i Metodije. Domaćini gostima iz Beograda bili su bivši fudbaler Partizana Viktor Trenevski, koji živi ovde, i jerej Savo Kosojević, čijom zaslugom će prvi put posle 70 godina biti podignut novi pravoslavni hram u Sloveniji.

Dinamo u komšiluku

Partizan i Dinamo kao da ne mogu jedan bez drugog. Kao zimus u Antaliji, crno-beli i „modri“ su komšije i na letnjim priprema u Sloveniji. Potencijalni protivnici u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona nalaze se na Pohorju, Beograđani su od 21. juna u hotelu Arena, a Zagrepčani od prekjuče samo nekoliko desetina metara niže, u hotelu Habakuk.

Slobodno prepodne

Igrači su juče ujutro dobili voljno i slobodu da prepodne bez obaveza provedu kako oni žele. Većina je predah iskoristila za produžen san, pojedinci za šetnju po zelenom i sunčanom okolišu, a neki za međusobno druženje i društvene igre. Fudbaleri na probi i oni s manjom minutažom igrali su uveče, na terenu u blizini hotela Arena, prijateljsku utakmicu s jednim slovenačkim drugoligašem, dok su ostali odradili lakši kondicioni trening.

Dević: Ne kajem se zbog ukrajinskog pasoša

Dres Metalista nosi manje Ukrajinaca nego stranih igrača, a među retkim domaćim fudbalerima su dvojica s pasošem Srbije i ove bivše sovjetske republike – napadač Marko Dević i čuvar mreže Vladimir Dišljenković.

– Nikada se nisam pokajao što sam uzeo ukrajinsko državljanstvo i zaigrao za njihov nacionalni tim. Lepo mi je u Metalistu, Harkovu i toj zemlji. Nadam se da će biti još bolje posle Evropskog prvenstva sledeće godine. Kao domaćini želimo da prođemo u drugi krug, a onda je sve moguće – priča Dević i, pored novog ugovora s bogatim Metalistom, ne isključuje selidbu na Zapad u doglednoj budućnosti, možda čak i u Partizan.

– Što da ne?! Beograđanin sam i veliki navijač Partizana. Ako nam se želje poklope jednog dana – zagolicao je maštu navijača crno-belih najbolji u timu Metalista na meču s „parnim valjkom“.

„Orlovi“, čekamo vas

Kapiten Metalista i nekadašnji vođa Obilića Milan Obradović veruje da će za 12 meseci biti domaćin reprezentaciji Srbije na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj.

– Jeste da plasman ne zavisi samo od našeg učinka, ali fudbal je to. Očekujem da, kao često u našoj prošlosti, sve reši jedna utakmica i to neko teško gostovanje. Ja verujem u plasman Srbije na EP, trebalo bi i cela nacija – optimista je iskusni štoper, koji kaže da je gazda njegovog kluba Aleksandar Jaroslavski potrošio silne pare da „skocka“ Harkov za mečeve EP u tom gradu.

– Čovek obožava fudbal i ne žali novac na njega. Mnogo ulaže u ekipu, izgradio je novi stadion i klupski sportski centar, finansirao popravljanje infrastrukture u gradu, čak i aerodroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari