Forum beogradskih gimnazija: Ko je omogućio da roditelj dođe na otvorena vrata u poslednjoj nedelji školske godine? 1Foto: Nenad Kovačević

Forum beogradskih gimnazija (FBG) pozvao je ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović da utvrdi ko je odgovoran za omogućavanje dolaska roditelja na otvorena vrata u poslednjoj nedelji školske godine.

Reagujući na slučaj u OŠ „Jovan Dučić“, gde je majka jednog učenika pretukla nastavnicu biologije, nezadovoljna ocenom koju je zaključila njenom detetu, iz FBG kažu da su više puta ukazivali da je jedan od najvećih problema u borbi protiv nasilja u školama izbegavanje primene zakona ili njegova selektivna primena.

„Forum beogradskih gimnazija, osim napada na koleginicu, oštro osuđuje i nepoštovanje zakona, odnosno u ovom slučaju Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnim školama, član 20, od strane OŠ „Jovan Dučić“. U tom smislu, očekujemo od ministarke prosvete da insistira na doslednoj primeni zakona u svakoj situaciji bez izuzetaka“, navodi se u saopštenju.

Forum podseća da je pre nekoliko meseci usvojen izmenjeni Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama, koji u pomenutom članu predviđa da nastavnici prilikom zaključivanja ocena budu oslobođeni pritiska od strane roditelja, pa je u tom smislu zabranjen dolazak roditelja na otvorena vrata u poslednjoj nedelji školske godine.

„Forum beogradskih gimnazija smatra da je dosledna primena zakona jedan od načina da se reši problem nasilja, a da ni najbolje napisani zakoni neće rešiti ovaj problem, ako oni ostaju samo mrtvo slovo na papiru“, zaključeno je u saopštenju sindikata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari