Forum srednjih stručnih škola: Ministarstvo prosvete nije prstom mrdnulo da pomogne da se uveća zarada razrednim starešinama

Ostavite komentar


  1. Mnogi,pa i ovi u ministarstvu prosvete ni najmanje nisu svesni kakav je posao biti razredni starešina. Pa 25 učenika u razredu,dece,tinejdzerskog uzrasta,na jednoj i vi sami na drugoj strani. 25 različitih sudbina,karaktera,problema u školi,kući na ulici,25 koji čekaju pomoć onog jednog preko puta,25 onih čije porodično stanje znas,a nisi hteo da znaš,jednostavno ti je nametnuto da znaš. 25 koje čeka u toku godine školske tvoju pomoć da ga posavetuješ,da mu otvoriš vidike,da patiš i saosećas sa njim,da ga hrabriš da korača čvrsto i normalno kroz zivot. Neko će reći,druže,to ti je posao,za to si se školovao,sam si trazio. Da,školovao da prenesem ono što sam naučio,ali nisam za pedagoga,psihologa,terapeuta. Teško je kad imaš jedno,dvoje,troje dece,tesko da ga izvedes na pravi put,eee,a zamisli 25:1. Veruj nije uopšte lako.

  2. А за плате бар до просека, ништа више, то на СВ Куковдан?

  3. Plate u srednjim skolama nastavnika su mizerne.Sramota za drzavu!

  4. 17 година радим овај посао и школска година која је на измаку је прва у којој нисам имао одељење као старешина (нисмо уписали профил којем сам требао да будем старешина тако да сам како већина мојих колега то „дефинише“ имао среће). Оно што, са сад већ пристојним искуством, могу да кажем јесте да посао у просвети са старешинством и без њега, нису иста занимања. Толико…

  5. Радим у школи , огромна је одговност одељендких старешина , треба им повећати плате, али 30% одељендких старешина апсолутно не раде ништа , него им ,,Ученик је погледао кроз прозор,, решавају педагог, психолог и дир.

  6. I sa starešinstvom i bez njega,posao prosvetnog radnika je veoma težak, što mi reče jedan komšija,inače lekar koji je jedno vreme radio u medicinskoj školi,krvav posao!!!

  7. Znam. Moji roditelji su bili prosvetni radnici. Ustanu laganica u 7h. Doručkuju uz „Dobro jutro Beograde“. Laganica 150 m do škole u 7.45. U 11.40 eto ih kući. Petkom poslednji, treći čas, likovno! Sastavljena dva odelenja. Deca crtaju glavu krave! Rep i guzu ne! Mama u 10h kod kuće. Kuva ručak za 12h. Istina, deca su bila kod kuće vaspitana (bivena za neposlušnost, te nije bilo potebe za odredom policije u svakoj školi! Dovoljan je bio učenik „redar“, na ulazu u školu!). Tada nije bilo, ali sada divota! Taman počne š.godina, eto ti jesenji raspust! Dve nedelje! Pratimo na TV sportska zbivanja. Op! Pa Nova godina je! 30.decembar! Hajde da sastavimo sa zimskim raspustom i Srpskom Novom godinom, a vata i subota, pa se vidimo 16 januara! Mesec ipo. Op! Vreme je dve nedelje za prolećni raspust, a tu je i Uskrs i prvi maj, pa se vidimo 5.maja! Eto ti tri nedelje! Daj da zaključimo ocene, i 6.juna završavamo! Vidimo se 1 septembra! Odosmo par puta na mote, her imamo tri meseca Mediterana! Trebalo bi da se potpisujemo polovinom avgusta, ali to ćemo đuture sa tri olovke 1.septembra! Kažu imaju malu platu?! Kažu i imaju fakultetsku diplomu! Pa imaju je i u fabrici za pletenje auto kablova, levo desno žuta žica, a hoće da se upiške u gaće, jer traka ide deset sati, a žuta žica NE SME da usfali, jer onaj 10 sati mota traku oko snopa žica, bilo žute žice, ili ne! Isto sa fakultetskom diplomom! Subota nije obavezna, ali ako nećeš ima ko hoće! Godišnji odmor? Dosta dve nedelje! 31.decembar, normalno radni dan, kao i svaki drugi, do 18h. Onda možeš kuću na doček, a vidimo se po mogućstvu 2.januara (bilo bi poželjno, ali ne moraš, ima ko hoće). O 3.januaru nećemo ni da raspravljamo! TEŽAK JE ŽIVOT PROSVETARA! Svaki ode u penziju, i živi još 30 gidina, zdrav ko dren, i može konju rep da istrgne, pa se iz hobija bavi sitnom poljoprivrednom proivodnjom, i stočarstvom!

  8. Postovani FSSŠ,
    Plate treba povecati svima, ne samo razrednim staresinama koji pored 4% strasinstva ubiru od nekoliko stotina do hiljadu eura na raznorazne dnevnice, provizije za udzbenike i ostale stvari. Zarade oni mnogo mnogo vise nego sto se misli.
    Povecanjem plata samo njima, cinite veliku nepravdu i nepopravljivu stetu prema ostalim nastavnicima, nenastavnom osoblju, sekretarima, sefovima racunovodstva….
    Razmislite malo pre upucivanja ovakvih zahteva bilo kome

  9. Plate treba uskladiti sa ostalim državnim službama, ali ne samo nastavnicima nego i ostalom vannastavnom osoblju (koje u većini prima minimalac).

Ostavite komentar


Društvo

Bio je napet i ljut: Zlatko Kokanović o razgovoru Aleksandra Vučića sa građanima u Malom Zvorniku 8

Bio je napet i ljut: Zlatko Kokanović o razgovoru Aleksandra Vučića sa građanima u Malom Zvorniku

Jedini pravi sagovornik Aleksandru Vučiću u Malom Zvorniku bila je Sanja Sakan, hemičarka, naučna radnica, bliska saradnica Dragane Đorđević, profesorke Hemijskog fakulteta i naučne savetnice Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, koja je kod nas dolazila na teren i uzimala uzorke voda i zemljišta u Koreniti i Jadru, kaže za Danas Zlatko Kokanović, predsednik Udruženja "Ne damo Jadar" i jedan od inicijatora protesta u Beogradu "Rudnika neće biti".

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.