(FOTO) U Novom Pazaru vanredna situacija: Iz zaglavljenog automobila kod Užica spasene dve osobe i dvomesečna beba 1Foto: Elmedin Hajrovic/ATAImages

Gradski štab za vanredne situacije, večeras, je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji Novog Pazara zbog nevremena koje je popodne zahvatilo ovo područje.

Obilne padavine kiše i grada veličine oraha izazvale su na seoskim putevima i poljoprivrednim imanjima.

Vodostaji na rekama Raška, Jošanica i Trnavica su znatno povećani i one su se u nekim delovima izlile iz svojih korita.

-Prekinuti su pojedini seoski putevi. Angažovana je sva raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća i privrednih subjekata od posebnog značaja. Tokom noći ekipe Štaba za vanredne situacije će dežurati i pratiti vodostaj reka – rekao je, nakon sednice, novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac.

U toku nepogode nije bilo ugrižavanja ljudskih života, ali su vatrogasci-spasioci intervenisali dvadesetak puta, potvrdio je Ismail Dupljak, rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije.

Pozvao je građane, kojima je potrebna pomoć da pozovu 1985 i ekipe će izaći na teren, ali je i upozorio da se obavezno pridržavaju propisasanih mera u ovakvim sitaucijama.
Dupljak je posebno apelovao „da se deca ne kreću obalama i drugim mestima na kojima im bezbednost može biti ugrožena“.

Zbog obilnih padavina, kišna kanalizaciona mreža nije mogla da prihvati svu vodu, pa su centralne gradske ulice bile pod vodom, a voda je prodrla u mnoge kuće i poslovne prostorije.

Reka Raška je iz korita izašla u gornjem toku u selu Jerka, a u donjem u selu Postenje, gde je poplavila velike površine njiva i bašta. Trnavica se izlila u naselju Ćirimidžinica.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova danas su u Novom Pazaru u kojem je, usled velikih padavina, došlo do izlivanja reke Trnavice zbog čega je na teritoriji ovog grada proglašena vanredna situacija, evakuisali dve osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mestu Šavci, navodi se u saopštenju MUPa.

Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija, kao i na pomoći stanovništvu u vidu uklanjanja palih stabala u Novom Sadu, Somboru, Baču i Beočinu.

Tokom dana, vatrogasci-spasioci iz Užica evakuisali su dve osobe i dvomesečnu bebu iz poplavljenog automobila na deonici puta Vrela-Ljubanje u Zlatiborskom upravnom okrugu, a jedna žena je stradala kada je usled jakog nevremena drvo palo na automobil u vožnji u Somboru.

Na intervencijama crpljenja vode, uklanjanja stabala i evakuacije lica angažovano je 64 vatrogasaca-spasilaca sa 28 pumpi.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su neprekidno na terenu na svim kritičnim tačkama u ugroženom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari