Sirijska opozicija i protivnici režima predsednika Bašara al Asada tvrde da je više od hiljadu ljudi poginulo u sredu u navodnom napadu toksičnim gasom na pobunjenike u predgrađu Damaska.

Napad se dogodio u trenutku kada se u Siriji nalazi tim stručnjaka Ujedinjenih nacija koji sprovodi istragu o upotrebi hemijskog oružja. Ako su tvrdnje o upotrebi hemijskog oružja tačne, dogodilo se najveće trovanje otkako je bivši lider Iraka Sadam Husein pre 25 godina gasom usmrtio na hiljade Kurda.

Opozicija, lekari i politički lideri u Siriji ističu da je dosad ubijeno 1.400 ljudi, ali bi taj broj mogao da bude znatno veći zbog velikog broja ranjenih koji se i dalje nalaze pod opsadom sirijske vojske, piše Gardijan. Međutim, prema drugim izvorima, procenjuje se da se broj žrtava kreće od 200 do 500. Nakon hitnog sastanka o situaciji u Siriji, Savet bezbednosti UN saopštio je u sredu da je neophodno ispitati izveštaje o upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska, ali nije zatraženo sprovođenje istrage.

Iako je međunarodna zajednica oštro osudila navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, zasad su jedino Francuska i Turska izričite u tome da se protiv sirijske vlasti upotrebi sila ukoliko se ispostavi da su tvrdnje o napadu gasom tačne. Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus izjavio je u intervjuu jednoj francuskoj televiziji da ako Savet bezbednosti UN ne donese konkretne odluke o upotrebi sile, one će morati da se donesu „na neki drugi način“. Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je takođe zatražio intervenciju međunarodne zajednice, ocenjujući da je „odavno pređena crvena linija“.

Sirijska vlada je potvrdila da je pokrenula veliku ofanzivu protiv pobunjenika koji drže okruge istočno od Damaska, najveću otkako je počeo građanski rat. Međutim, Asadov režim je demantovao da je vojska koristila hemijsko oružje. „To su laži koje služe propagandi terorista. Mi ne bismo koristili takvu vrstu oružja“, rekao je jedan sirijski zvaničnik. Bela kuća je saopštila da je „duboko zabrinuta“ zbog izveštaja da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje, a Rusija je ocenila da su ti navodi „unapred planirana provokacija“.

Vlasti Irana odbacile su juče tvrdnje sirijske opozicije. „Ako je informacija o korišćenju hemijskog oružja tačna, onda su ga koristile terorističke grupe koje su pokazale da ne prezaju ni od kakvog zločina“, rekao je visoki iranski zvaničnik Mohamad Džavad Zarif. On je dodao da je „terorističkim grupama“ u interesu da „pogoršaju i internacionalizuju“ krizu u Siriji. Zarif je naglasio da Teheran osuđuje svaku upotrebu hemijskog oružja, kao i da je u kontaktu sa sirijskom vladom, kako bi zajedno razmotrili to pitanje.

Veruje se da Sirija poseduje jednu od najvećih zaliha hemijskog oružja na svetu, uključujući i gas sarin, ali vlada u Damasku to nije potvrdila. U sukobima koji su u Siriji počeli pre dve i po godine, dosad je poginulo više od 100.000 ljudi.

Dogovor umesto „crvenih linija“

Lord Malok-Braun, bivši zamenik generalnog sekretara UN, pozvao je međunarodnu zajednicu da odustane od pretnji vojnom akcijom sirijskom režimu i predložio više diplomatskih razgovora sa Rusijom i Kinom u pronalaženju zajedničkog jezika za rešavanje krize u Siriji. „Moramo da prekinemo sa retorikom o crvenim linijama i vojnom intervencijom, te da pokušamo da se dogovorimo sa Rusima i Kinezima kako bi se utvrdile činjenice. Treba da utvrdimo da li je to bio zapanjujući napad sirijske vlade ili je neko drugi odgovoran za to, pa onda da odatle krenemo dalje“, izjavio je Lord Malok-Braun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari