Glumac Žerar Depardje našao se na stubu srama francuske vlade zbog „nedostatka patriotizma“ pošto je rešio da se preseli u Belgiju u očiglednom pokušaju da izbegne plaćanje visokog poreza. Političari su osudili Depardjeovu selidbu u Nešin, selo na granici Belgije i Francuske, u trenutku kada je Francuska suočena sa nezaposlenošću, stagnacijom rasta i štednjom.


Premijer Žan Mark Ero rekao je da je Depardjeova odluka da se preseli krajnje patetična. „On je velika zvezda i svi ga veoma cene kao umetnika“, rekao je Ero za TV kanal „France2“, „ali plaćanje poreza je čin solidarnosti i patriotizma“. Depardje se našao i na meti medija – na naslovnim stranama i u uvodnicima francuskih listova nižu se naslovi poput „gde mu je moral“, uz opaske da odlazak bogatih predstavlja „opasnost za demokratiju i solidarnost“.

Iako nije javno iznosio razloge svoje selidbe, veruje se da je Depardjea više privukao poreski sistem Belgije nego, navodno, vremenski uslovi kako se isprva nagađalo. Belgija baš i ne može da se pohvali toplom klimom, ali njeni građani ne plaćaju porez na bogatstvo i poreze na dobit sa berze. U Francuskoj pak građani su u obavezi da plate porez od 0,25 odsto od imovine čija je vrednost veća od 1,3 miliona evra, dok oni sa imovinom vrednom više od tri miliona evra plaćaju dvostruko više.

Danijel Senesel, gradonačelnik Nešina, kazao je da u tom mestu živi 25 odsto francuskih građana, te da će se Depardje osećati kao kod kuće. Čuveni glumac nije usamljeni slučaj – od majskih izbora kada je za predsednika izabran socijalista Fransoa Oland, na čiju inicijativu je skupština krajem oktobra izglasala zakon o porezu od 75 odsto za one sa godišnjim prihodom većim od milion evra, mnoštvo slavnih i bogatih biznismena se iselilo. Za Olanda je to bio jedini način da smanji budžetski deficit i zaduženost jer, kako je rekao, ta mera pogađa samo nekoliko hiljada ljudi. Bogati Francuzi nastanjuju se i u Londonu, čiji je gradonačelnik Boris Džonson, Olandov poreski plan nazvao „tiranijom“.

Pevač Džoni Holidej stanuje godinama u Švajcarskoj, a jednom je aplicirao i za belgijsko državljanstvo. Glumac Alen Delon živi u Švajcarskoj.

Prodaje vilu u Parizu

Grupa Danijel Feo, koja se bavi luksuznim nekretninama, objavila je prodaju Depardjeove vile u uglednom pariskom kvartu Sen-Žermen-de-Pre, veoma popularnom među umetnicima. Kako piše u oglasu, reč je o 1.800 kvadratnih metara stambenog prostora koje obuhvata vilu Šambon iz 19. veka, upisanu i u istorijske spomenike. Cena nije navedena, ali list Parizijen pominje sumu od oko 50 miliona evra. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari