Francuski filozof Etjen Balibar dobitnik nagrade Miladin Životić 1Foto: Bojan Cvejić

Francuski filozof Etjen Balibar ovogodišnji je dobitnik nagrade „Miladin Životić“, saopštio je danas Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Nagrada „Miladin Životić“ dodeljuje se vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi, navodi se u saopštenju za javnost.

Tim povodom danas je, u koorganizaciji sa Centrom za napredne studije jugoistočne Evrope Sveučilišta u Rijeci i Centrom za kritičke studije demokratije Američkog univerziteta u Parizu, upriličeno Balibarovo predavanje „Šta je angažman?“.

Etjen Balibar je vodeći francuski neomarksista, profesor emeritus na univerzitetu Pariz X i redovni profesor na kalifornijskom univerzitetu Irvajn i Centru za istraživanje moderne evropske filozofije na Kingston Univerzitetu, kao i gostujući profesor na Kolumbija Univerzitetu.

Balibar je bio učenik i sledbenik Luja Altisera, kod koga je slušao kurs o Marksovom „Kapitalu“, i bio jedan od koautora zbornika „Kako čitati Kapital“.

U kasnijim radovima, Balibar govori o suprotstavljenosti Marksovog istorijskog materijalizma sa kritičkom teorijom koju počinje da razvija u „Kapitalu“, posebno kada je reč o kategoriji rada, koji u kapitalizmu dobija oblik svojine.

Poslednjih godina fokus njegovog rada je Evropa, evopski identitet, granice, odnosi izmedju nacija i nadnacionalne tvorevine, odnos izmedju ljudskih i gradjanskih prava, teror i radikalni oblici nasilja.

Miladin Životić (1930-1997) bio je osnivač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i predsednik Filozofskog društva Srbije.

Bio je na čelu Građanske akcije za mir i jedan je od osnivača i lider Beogradskog kruga nezavisnih intelektualaca.

Zajedno sa ostalim pripadnicima Kruga i antiratnog pokreta, odlučno je bio protiv nacionalističke politike koja je dovela do ratova u Jugoslaviji, podržavajući moralno i politički žrtve rata, posebno one u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari