Učenici Požarevačke gimnazije vratii su se sa međunarodnog festivala u gradu Grasu, u Francuskoj na kome su učestvovali. Mladi Požarevljani su, sem predstave na francuskom jeziku „Svakodnevni pogrešni susreti“, predstavili učesnicima festivala jela i slatkše iz Srbije. Profesor francuskog jezika Slobodanka Obradović kaže da je učešće na festivalu bilo lepo, radno i nezaboravno.


– Reč je o 22. festivalu „22. e Didascalies“ koji je održan u gradu Grasu poznatom po proizvodnji parfema, a nalazi se između Kana i Nice. Naši učenici učestvovali su u projektu Evropske unije „ Mladi u akciji“ zajedno sa gimnazijalcima Rumunije, Poljske, Mađarske, Francuske i Rusije. Naša predstava, „Pogrešni susreti“ govori o piscu koji nema inspiraciju i ne zna o čemu da piše ali koji od lokalne samouprave dobija porudžbinu da za festival napiše komad o svakodnevnim dešavanjima na gradskom trgu. Tu sreće devojku koja se drogira, mladu alkoholičarku, lopova, makroa, trgovca organima i devojku žrtvu trgovine ljudima. Predstava je od svih bila odlično prihvaćena j svi su bili pogođeni emocijama koje su naši đaci prenosili na jako dobrom francuskom jeziku. Pohvale smo dobili i na okruglom stolu a Marijana Obradović i Nemanja Đorđević izabrani su u žiri festivala. Organizator nam je dodelio i plaketu za ozbiljnost rada i uloženi trud. Naši su bili najbolje kostimirani i na paradi a o svemu što se događalo na festivalu snimljen je i film a bila je prisutna i francuska nacionalna TV. Organizacija je bila jako dobra, deca su bila zadovoljna i hranom i gostoljubivošću, ističe profesorka Obradović.

Nemanja Đorđević, koji je bio izabran u međunarodni žiri učenika, priča da je sve bilo nezaboravno ali da je na njega najveći utisak ostavila zajednička predstava svih učesnika festivala sa profesionalnim glumcima, komedijašima iz Francuske. Njegova drugarica Marijana Obradović posebno ističe da su od svih dobili pohvale za odličan izgovor i dikciju a da su se najviše družili sa vršnjacima iz Mađarske i Poljske.

– Svaka aktivnost koju su organizovali bila je zanimljiva i zabavna i imalo je šta da se vidi i doživi kao naprimer karneval pod maskama. Nešto malo vremena bilo je i za obilazak grada gde smo videli čuvenu parfimeriju „Fragonar“, bili smo u muzeju, kupovali suvenire a posetili smo i Nicu i kupali se u moru. Meni se dopada francuski način života, priča Marijana.

I ostali učenici koji su bili u Francuskoj ističu da je boravak bio koristan i nezaboravan i da im je nekadašnji san postao java. Posebno potenciraju da su se učesnicima festivala dopala jela iz Srbije kojima su iuh poslužili posle predstave, poput ajvara, kiflica sa sirom, oblandi i drugih kolača i đakonija. Ipak najviše se sećaju uloga iz predstave na francuskom. Pričaju da su uspeli da na najbolji način dočaraju razna iskušenja koja su pred mladima. Jelena Đorđević kaže da je igrala devojku koja se prijavila na oglas za manekenku ali kasnije saznaje da je ukradena i da je žrtva trgovine ljudima a njen drug Nikola Nikolov napominje da u predstavi igra lopova koji pokušava da se reši tog poroka.

– Taj lopov priča o svom detinjstvu kada je u prodavnicama krao čokoladice i druge poslastice a kada je malo odrastao krenuo je u pljaču bižuterije i nakita. Na kraju priznaje da to što radi nije lepo i da hoće da se reši tog poroka, ističe Nikola.

Milica Kuburović priča da igrala konobaricu koja predstavi daje neku vedrinu i koja ukazuje da uprkos svih problema koji prate mlade život ide dalje. Za predstavu učenici su sami osmislili i kostime u kojima su vršnjacima iz drugih zemalja izveli zajedničku predstavu pod nazivom „Super zemlja“. U predstavi „Svakodnevni pogrešni susreti“ nastupilo je desetoro učenika Gimnazije iz Požarevca koji ističu da im predstava pomogla u učenju francuskog jezika a naročito u pravilnom izgovaranju reči i da im je susret sa vršnjacima iz drugih zemalja omogućio da razmenu iskustva o ovom lepom svetskom jeziku. Po povratku iz Francuske u Italiji je posećena Verona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari