Francuskom državljaninu optuženom za špijuniranje u Rusiji se sudi sledeće nedelje 1Foto: Pixabay/betexion

Suđenje francuskom državljaninu Lorenu Vinatjeu uhapšenom u Rusiji pod optužbom za nezakonito prikupljanje informacija o vojnim pitanjima zakazano je za sledeću nedelju, saopštili su danas zvaničnici suda.

Prvo ročište na suđenju Vinatijeu zakazano je za 3. septembar, rekli su zvaničnici. Ako bude proglašen krivim, Vinatijeu preti kazna do pet godina zatvora.

Vinatije je uhapšen u ruskoj prestonici u junu, ruske vlasti su ga optužile da se nije registrovao kao „strani agent“ dok je prikupljao informacije o „vojnim i vojno-tehničkim aktivnostima“ Rusije koje bi mogle da budu iskorišćene na štetu bezbednosti zemlje. Kako prenose ruske novinske agencije, on je priznao krivicu.

Vinatije je savetnik Centra za humanitarni dijalog, švajcarske nevladine organizacije. Nevladina organizacija je u junu rekla da čini „sve što je moguće da mu pomogne“.

Optužbe protiv Vinatiera podignute su na osnovu zakona koji zahteva da se svako ko prikuplja informacije o vojnim pitanjima registruje kod vlasti kao strani agent.

Aktivisti za ljudska prava kritikovali su zakon kao i druge nedavne zakone kao deo napada Kremlja na nezavisne medije i političke aktiviste koji kritikuju akcije ruske Vlade u Ukrajini.

Hapšenja po optužbama za špijuniranje i prikupljanje osetljivih podataka postala su sve češća u Rusiji otkako je poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari