Partizanovo gostovanje u Tuluzu ne uklapa se u tezu po kojoj su domaće utakmice u službi međunarodnih, ne i obrnuto. Neće šampion Srbije s rukama na leđima i(li) omladincima izaći na večerašnji susret petog kola Lige Evrope, niti se bez ispaljenog „metka“ predati boljem, iskusnijem i jačem francuskom domaćinu, koji protiv našeg tima traži prolaz u drugu fazu, ali neće ni u najjačem sastavu i s trijumfalnim ambicijama. Zato što mu je pobeda protiv OFK Beograda, posle toga, preča od osvajanja prvog boda u takmičenju po grupama još od beogradskog remija sa Viljarealom, 2. decembra 2004. godine. Borba za titulu je sadašnjost i budućnost crno-belih, a san o evropskom proleću prošlost. Posle izgubljenog dvomeča s Brižom, Đorđeviću i ekipi ostalo je jedino igranje protiv tradicije, za utisak i čast.

Stadion: Munisipal. Kapacitet: 35.472 mesta. Sudija: Jakobson (Island)

Tuluz: Blondel, Kongre, Kapo, Nonke, Mbenge, Berson, Devo, Sisoko, Sirieks, Tabanu, Žinjak. Trener: Alen Kazanova.

Partizan: M. Božović, Knežević, Đorđević, Jovanović, Stevanović, Petrović, Fejsa, Tomić, Moreira, Ljajić, Kleo. Trener: Goran Stevanović.

 

– Ako nam se bude ukazala prilika za to, pokušaćemo da uzmemo taj toliko čekani bod. Ovaj meč nam je i zgodna prilika za „razigravanje“ još nekih fudbalera, imajući u vidu da nas tri dana kasnije očekuje važna utakmica s OFK Beogradom. Previše smo puta ove sezone platili danak fizičkom i psihičkom umoru od Evrope – nema potrebu da krije klupske i lične prioritete trener „parnog valjka“ Goran Stevanović, koji će, što iz objektivnih što iz subjektivnih razloga, na teren poslati prilično drugačiju postavu od one iz septembarskog poraza u Humskoj (2:3), bez Diare, Krstajića, Gavrančića, Lomića…

Marko Jovanović tada je bio na klupi, a sada će s kapitenom Đorđevićem činiti štoperski tandem.

– Biće to zanimljiva utakmica. Tuluz je tehnički jaka, fizički snažna i taktički iskusna ekipa, jedna od najboljih u Francuskoj. I preko su joj potrebni bodovi u trci za proleće u Evropi. Mi, nažalost, nemamo takvih briga. Nemamo ni sve igrače na raspolaganju, ali imamo srce, petlju i veliku želju. Ko zna, možda nam baš ta rezultatska rasterećenost i velika doza samopouzdanja zbog pobede protiv Zvezde donesu ravnopravniju borbu od one iz prvog meča i prekid naše neslavne serije – iz prikrajka se nada mladi defanzivac jedinog našeg predstavnika u Evropi.

Da li ponesen golgeterskom slavom iz derbija koji je njegov tim krupnim koracima vratio u trku za prvo mesto na kraju Superlige ili nečeg drugog, tek Kordova Kleo je najraspoloženiji pred Tuluz.

– Posle Briža nanizali smo nekoliko prvenstvenih pobeda, a meč sa Zvezdom potvrdio je da smo podigli formu u pravom trenutku. Sada možemo konačno pokazati da nismo zaslužili ostati bez ijednog boda u Evropi – mašta brazilski napadač Partizana, koji i bukvalno nema šta da rizikuje, odnosno proćerda na ovom turističkom putovanju.

Policijski doček

Ekspediciju Partizana u Tuluzu dočekali su brojni policajci koji su obezbeđivali njeno napuštanje aerodromske zgrade i transport do hotela. Upravo je strah od bezbednosti na ulicama ovog francuskog grada prepolovio uobičajen broj prijatelja kluba, zaposlenih u njemu i članova Uprave čija će delegacija sutra posetiti grob Brisa Tatona, Tuluzovog navijača ubijenog u Beogradu. Dolazak gostiju iz Srbije zabeležio je veći broj televizijskih kamera ali bez prisustva reportera.

 

Stevanović levi, Knežević desni bek

U odsustvu „pravih“ levih bekova Lomića i Brežančića, odnosno njihove prve akvizicije Krstajića, taj deo zadnje linije pripašće „dešnjaku“ Stevanoviću. Na suprotnu stranu će štoper Knežević, koji je ovaj deo terena pokrivao u nekoliko poslednjih utakmica, dok će centralni defanzivci biti kapiten Đorđević i Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari