Partizanovo gostovanje u Tuluzu ne uklapa se u tezu po kojoj su domaće utakmice u službi međunarodnih, ne i obrnuto. Neće šampion Srbije s rukama na leđima i(li) omladincima izaći na večerašnji susret petog kola Lige Evrope, niti se bez ispaljenog „metka“ predati boljem, iskusnijem i jačem francuskom domaćinu, koji protiv našeg tima traži prolaz u drugu fazu, ali neće ni u najjačem sastavu i s trijumfalnim ambicijama. Zato što mu je pobeda protiv OFK Beograda, posle toga, preča od osvajanja prvog boda u takmičenju po grupama još od beogradskog remija sa Viljarealom, 2. decembra 2004. godine. Borba za titulu je sadašnjost i budućnost crno-belih, a san o evropskom proleću prošlost. Posle izgubljenog dvomeča s Brižom, Đorđeviću i ekipi ostalo je jedino igranje protiv tradicije, za utisak i čast.

Stadion: Munisipal. Kapacitet: 35.472 mesta. Sudija: Jakobson (Island)

Tuluz: Blondel, Kongre, Kapo, Nonke, Mbenge, Berson, Devo, Sisoko, Sirieks, Tabanu, Žinjak. Trener: Alen Kazanova.

Partizan: M. Božović, Knežević, Đorđević, Jovanović, Stevanović, Petrović, Fejsa, Tomić, Moreira, Ljajić, Kleo. Trener: Goran Stevanović.

 

– Ako nam se bude ukazala prilika za to, pokušaćemo da uzmemo taj toliko čekani bod. Ovaj meč nam je i zgodna prilika za „razigravanje“ još nekih fudbalera, imajući u vidu da nas tri dana kasnije očekuje važna utakmica s OFK Beogradom. Previše smo puta ove sezone platili danak fizičkom i psihičkom umoru od Evrope – nema potrebu da krije klupske i lične prioritete trener „parnog valjka“ Goran Stevanović, koji će, što iz objektivnih što iz subjektivnih razloga, na teren poslati prilično drugačiju postavu od one iz septembarskog poraza u Humskoj (2:3), bez Diare, Krstajića, Gavrančića, Lomića…

Marko Jovanović tada je bio na klupi, a sada će s kapitenom Đorđevićem činiti štoperski tandem.

– Biće to zanimljiva utakmica. Tuluz je tehnički jaka, fizički snažna i taktički iskusna ekipa, jedna od najboljih u Francuskoj. I preko su joj potrebni bodovi u trci za proleće u Evropi. Mi, nažalost, nemamo takvih briga. Nemamo ni sve igrače na raspolaganju, ali imamo srce, petlju i veliku želju. Ko zna, možda nam baš ta rezultatska rasterećenost i velika doza samopouzdanja zbog pobede protiv Zvezde donesu ravnopravniju borbu od one iz prvog meča i prekid naše neslavne serije – iz prikrajka se nada mladi defanzivac jedinog našeg predstavnika u Evropi.

Da li ponesen golgeterskom slavom iz derbija koji je njegov tim krupnim koracima vratio u trku za prvo mesto na kraju Superlige ili nečeg drugog, tek Kordova Kleo je najraspoloženiji pred Tuluz.

– Posle Briža nanizali smo nekoliko prvenstvenih pobeda, a meč sa Zvezdom potvrdio je da smo podigli formu u pravom trenutku. Sada možemo konačno pokazati da nismo zaslužili ostati bez ijednog boda u Evropi – mašta brazilski napadač Partizana, koji i bukvalno nema šta da rizikuje, odnosno proćerda na ovom turističkom putovanju.

Stevanović levi, Knežević desni bek

U odsustvu „pravih“ levih bekova Lomića i Brežančića, odnosno njihove prve akvizicije Krstajića, taj deo zadnje linije pripašće „dešnjaku“ Stevanoviću. Na suprotnu stranu će štoper Knežević, koji je ovaj deo terena pokrivao u nekoliko poslednjih utakmica, dok će centralni defanzivci biti kapiten Đorđević i Jovanović.

Ne sudite, nismo krivi

Francuske novinare zanimalo je kako su igrači i stručni štab Partizana doživeli ubistvo Tuluzovog navijača. „Nadam se da nam francuski navijači i javnost neće suditi zbog nečega za šta nismo krivi. Došli smo ovde čista srca. I nas je pogodila smrt Tatona, videli ste da ga je cela Srbija ožalila. Svako ko je makar jednom bio u Beogradu poneo je lepa sećanja, Brisova smrt je nesrećan slučaj“, apelovao je strateg crno-belih Goran Stevanović.

Policija zabranila posetu Tatonovom grobu

Ništa od planirane posete Partizanove uprave grobu Brisa Tatona. Zabranila ju je lokalna policija, jer nije mogla garantovati bezbednost predstavnicima kluba, odnosno zaštitu od najradikalnijih navijača Tuluza, koji putem internet foruma danima najavljuju osvetu za ubistvo svog „kolege“ u Beogradu. Inače, nikad malobrojniju ekspediciju crno-belih dočekali su brojni naoružani policajci, koji su obezbeđivali njen prolazak kroz aerodromsku zgradu i transport do hotela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari