Iako se Francuska mesecima pripremala za svoje predsedavanje Evropskoj uniji i nije krila ambiciozne planove koje je nameravala da realizuje tokom svog liderstva, svega trećina Francuza veruje da će Pariz biti u stanju da osnaži Evropu posle irskog „ne“ Lisabonskom ugovoru.
Na pitanje da li predsednik Nikola Sarkozi može ponovo da pokrene Evropu posle šoka u Irskoj 12.

Iako se Francuska mesecima pripremala za svoje predsedavanje Evropskoj uniji i nije krila ambiciozne planove koje je nameravala da realizuje tokom svog liderstva, svega trećina Francuza veruje da će Pariz biti u stanju da osnaži Evropu posle irskog „ne“ Lisabonskom ugovoru.
Na pitanje da li predsednik Nikola Sarkozi može ponovo da pokrene Evropu posle šoka u Irskoj 12. juna, 57 odsto Francuza odgovorilo je negativno, a 31 pozitivno, rezultat je istraživanja objavljen u dnevnom listu „Les Echos“.

ŽIJE: Evropa ima neprijatelje u SAD

Francuski ministar za Evropu Žan-Pjer Žije izjavio je da Evropa ima neprijatelje u Vašingtonu, navodeći da su američki neokonzervativci imali značajnu ulogu u odbacivanju Lisabonskog ugovora u Irskoj. Dnevnik Mond citirao je Žijeove reči: „Evropa ima moćne neprijatelje s druge strane Atlantika koji imaju značajna finansijska sredstva. Uloga američkih neokonzervativaca bila je veoma velika u pobedi opcije ‘ne’ u Irskoj.“ Optužbe da SAD finansiraju protivnike Lisabonskog ugovora u Irskoj bile su aktuekne i za vreme referendumske kampanje. Grupu Libertas koja je predvodila protivnike ugovora navodno je finansirala američka kompanija Rivada, bliska vojsci SAD.

Oko 39 odsto ispitanika veruje da Sarkozi može da razvije „ambiciozan projekat za Evropu“, dok je 53 odsto skeptično. Pored toga, gotovo polovina ispitanih – 49 odsto – kaže da nema poverenja u Sarkozijevu diplomatsku veštinu kada je reč o evropskim odnosima, dok mu 44 odsto veruje.
Sirove izjave francuskog lidera i pretežno familijarni jezik kojim se obraća svojim sagovornicima je, kako se veruje, iritantan, posebno za nemačkog kancelara Angelu Merkel. Sarkozi je nedavno napao komesara Evropske unije za trgovinu Pitera Mendelsona da se zalaže za liberalizaciju koja će dovesti do smanjenja poljoprivrednih prinosa „dok svakih 30 sekundi jedno dete umre od gladi“, i optužio ga da je kriv za krah Lisabonskog ugovora u Irskoj.
Manje od nedelju dana uoči početka francuskog predsedavanja Uniji, većina Francuza ne veruje da će Sarkozi uspeti da unapredi ekonomski rast EU (61 odsto ima negativno, a 32 odsto pozitivno mišljenje). Velika većina – 71 odsto – sumnja da će predsednik moći da zauzda efekte rasta cena nafte.
Sarkozijev predlog o smanjenju poreza na dodatnu vrednost na gorivo naišao je na hladnu reakciju većine lidera EU, iako je Evropska komisija obećala da će ga razmotriti. Istraživanje je sprovedeno 20. i 21. juna za dnevnik „Les Echos“ i radio „France Inter“. Za mišljenje je upitano oko 1.000 Francuza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari